Четвъртък,

Опасен ли е Аспаруховият мост

От: стандарт -
147
Опасен ли е Аспаруховият мост
A
A
A

Агенция "Пътна инфраструктура“ обяви, че през следващата седмица ще бъде направена нова експертиза за здравината и експлоатационната годност на Аспаруховия мост във Варна. В съобщение до медиите агенцията посочва, че в процеса ще бъдат включени независими експерти от научноизследователската общност, както и преподаватели в Университета по архитектура, строителство и геодезия.

АПИ твърди, че проверката ще бъде направена за успокоение на гражданите "след последните опити да се внуши, че то е опасно“. Протестите в последните дни целят да внушат, че мостът не е надежден, а заради тях се образуваха огромни тапи в града, които изнервиха до краен предел варненци.

АПИ припомня, че в края на миналата година е извършено обследване от експерти от Института по пътища и мостове, което е заключило, че конструкцията на моста е здрава, а преминаването по него е безопасно. От Института са заявили, че има нужда да се ремонтират фугите, по което вече са предприети своевременни действия, допълва прессъобщението.

Аспаруховият мост се ползва от 1876 г. и се състои от общо 11 съоръжения. Поетапното обновяване на моста започна през 2016 г. Досега са ремонтирани шест от съоръженията му, като за целта са вложени около 7,5 млн. лева от бюджета на агенцията.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията