Новата библиотека " П.К. Яворов" ще бъде готова до края на октомври

Освен в нова сграда- архитектурно бижу, библиотеката ще изненада посетителите с актуални технологии

Новата библиотека " П.К. Яворов" ще бъде готова до края на октомври | StandartNews.com

Z Space стена с образователни модули, бърза дигитална заявка на заглавие, прахосмукачка и  стационарна машина за почистване на изданията, пясъчна кутия по физическа география, образователно- игрови център са само част от нововъведенията, с които ще изненада своите читатели и посетители новия модерен храм на книгата на ул. "Кирил и Методий".

Новата сграда на РБ" П.К. Яворов" ще бъде напълно изградена до края на месец октомври. Това съобщи зам.-кметът по строителство инж.Чанка Коралска. Сутеренът   изцяло готов, поставени са асансьорите, покривът също  е  завършен, довършват се няколко вътрешни помещения. В момента  е на финален етап и  остъкляването и изграждането на окачените тавани, след това ще продължим с вътрешното обзавеждането, допълни инж. Коралска.

"Всичко, което е по проект не е променено,  разясни архитектът на впечатляващата сграда  Арх. Дилян Жечев. Той уточни, че единствено е преосмислено изграждането на амфитеатъра, заради технически причини, свързани със сигурността на книгите, съхранявани в хранилищата на сутерена и заради близостта до жилищни сгради.

Фасадата  на сградата е с материали, с които се изграждат съвременните институционални сгради в Европа - HPL плоскости с вид на видим бетон. Избрахме малко  по- топли тонове от първоначално предвидените, за да "стоплим" сградата, уточни архитект Жечев.

Освен в нова сграда- архитектурно бижу, библиотеката ще изненада посетителите с   актуални технологии, които се използват в най-съвременните библиотеки по света.

За удобство на читателите ще бъде поставена работна станция за самообслужвне на читатели, която наподобява на банкомат. Там всеки читател ще може да си върне книгите сам, без да се налага да  изчаква да бъде обслужен. В библиотеката ще има и 3 D принтер и копирен център.

За да се гарантира добрият вид и чистота на книгите, освен че ще бъдат съхранявани в просторни хранилища с много удобства, изданията ще бъдат почиствани на специална стационарна машина и  подвижна прахосмукачка.

Ако някой недобросъвестен посетител реши да си тръгне с  книга, веднага ще се задейства детектора за кражби  RFID, който идентифицира кода на всяка книга, притежание на библиотеката.  

"Нашата мисия е да привлечем децата в библиотеката, затова за тях са предвидени много помещения и атракции. Тук под покрива на библиотеката ще се могат да се гледат куклени представления, да се обучават децата чрез виртуалната реалност на ZSpace технологиите, или чрез интерактивната пясъчна кутия по география", обясни директорът на библиотеката Яна Кършийска.

Библиотеката ще предлага много уютни вътрешни и външни пространства, в които  всеки читател ще може да се усамоти с любимото четиво.

Хилядите книги ще се съхраняват в специални подвижни стелажи - комактоси. Хранилищата и другите помещения ще бъдат обезопасени със  специфична пожарогасителна система - газова инсталация.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай