Нова административна услуга в провинцията

Областната администрация в Разград издаде първите български апостили, създадени в провинцията

Областната администрация в Разград първа в страната  извърши новата административна услуга издаване на апостил, който е  поставен върху  документ за гражданско  сътояние в провинцията.

Пенка Александрова от  Ветово получи  заверка на валидноста на  три документа, които са й нужни  за представяне в чужбина.  Бяха  сложени апостили върху  удостоверие за наследници и  за семейно положение, които са издадени от община Ветово и смъртен акт за неин родственик, издаден от кметството в Разград. Александрова, която е  първата българка възползвала се от тази административна услуга тям, където живее, сподели, че е много доволна от бързината, с която е получила  заверките за валидност. Тя  работи в Германия и е била  в родния си край само за няколко дни по време на новогодишните празници.

Досега апостили се поставяха само от канцеларията на външното ни министрество. Българите трябваше да пътуват задължително до столицата, а това оскъпяваше за тях услугата и удържаваше времчето за обслужването им.

 Документите, които притежават апостил, са освободени от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 година. Гражданите е нужно да знаят, че издаваните от общините документи трябва да бъдат със специален печат, без който не може да бъде направена заверката. За тази цел трябва да информират общинските служители, че документът им е необходим за представяне в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай