Мароко гостува в Благоевград!

Традиции, култура и чай докоснаха благоевградчани до богатството на Кралство Мароко

Мароко гостува в Благоевград! | StandartNews.com

Нейно превъзходителство Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко в България и зам.-кметът по европейски проекти и програми на община Благоевград Зорница Кралева поставиха началото на Дни на Мароко в Благоевград. По време на откриването Н.Пр. Закиа Ел Мидауи изказа своята благодарност за гостоприемството, подготовката и организацията на Дните на Мароко в Благоевград. „Като представител на френско говорящите, съм радостна днес да съм тук, защото Благоевград олицетворява духа на Франкофонията, тъй като този красив град ежегодно организира най-престижния фестивал на френската музика „Франкофоли“, който ще се проведе за пети път на 21 и 22 юни, играе важна роля за представянето на френския език и култура в България и останалата част на света“, заяви посланикът на Мароко.

Заместник-кметът Зорница Кралева приветства участниците и гостите от името на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов. „Винаги съм споделяла убеждението, че традициите трябва да се съхраняват, да се поддържат, да се предават и на поколенията след нас. Вярвам в това, че всяка държава крие много тайнства, които се разгадават именно чрез традициите. Община Благоевград и Кралство Мароко имат добри взаимоотношения, изградени приятелски пътища и добри партньорски контакти. Именно за това съм щастлива от факта,че избрахте нашия град и че днес Благоевград ще може да се запознае с Вашите традиции, обичаи и културното наследство“, каза в приветствието си Зорница Кралева.

Мароко докосна благоевградчани. Много цветове пресъздадоха културното богатство на Кралство Мароко. Програмата включваше изложба от постери от Мароко, традиционни марокански сувенири, местни продукти, ръчно произведени сувенири  козметика на арганова основа, дефиле на кафтани, чаена церемония. Бяха представени и фолклорни обичаи от Мароко и България.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай