Малко над 317 кг. опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара Загора

За пета поредна година гражданите на Стара Загора проявиха висока активност

Малко над 317 кг. опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара Загора | StandartNews.com

За пета поредна година гражданите на Стара Загора проявиха висока активнос ти отговорно отношение по време на проведената есенна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата .

На 13 и 14 май 2022 год. в мобилен събирателен пункт, разположен последователно парк „Артилерийски“ и парк „Зелен клин“ на гр. Стара Загора бяха предадени 317,40 кг. опасни битови отпадъци - остатъци от лакове и бояджийски материали, разтворители,киселини и основи, пестициди с изтекъл срок на годност и живачни термометри.За поредна година лекарствата с изтекъл срок на годност и бояджийски материали, бяха сред опасните отпадъците, които най-често гражданите предаваха за обезвреждане.

Системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще продължи да функционира и през следващите години. Мобилни събирателни пунктове ще се организират два пъти годишно /пролет и есен/ с продължителност най-малко от два дни през всеки период. Датите и мястото за разполагане на мобилните събирателни пунктове се определят в срок до 31 януари на съответната година.

Извън периодите на провеждане на кампаниите с мобилни събирателни пунктове, гражданите могат да предават събраните от тях опасни битови отпадъци в Центъра за рециклиране на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“, в землището на с. Ракитница. За приемане на отпадъците не се заплаща такса. В Центъра за рециклиране опасните битови отпадъци се съхраняват временно в специализирани контейнери,при условия гарантиращи безопасността за здравето на хората и околната среда,след което се предават на лицензирани фирми за тяхното крайно обезвреждане.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай