Вторник,

Малко над 317 кг. опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара Загора

От: Стандарт -
876
Малко над 317 кг. опасни битови отпадъци бяха събрани в Стара Загора
A
A
A

За пета поредна година гражданите на Стара Загора проявиха висока активнос ти отговорно отношение по време на проведената есенна кампания за събиране на опасни отпадъци от домакинствата .

На 13 и 14 май 2022 год. в мобилен събирателен пункт, разположен последователно парк „Артилерийски“ и парк „Зелен клин“ на гр. Стара Загора бяха предадени 317,40 кг. опасни битови отпадъци - остатъци от лакове и бояджийски материали, разтворители,киселини и основи, пестициди с изтекъл срок на годност и живачни термометри.За поредна година лекарствата с изтекъл срок на годност и бояджийски материали, бяха сред опасните отпадъците, които най-често гражданите предаваха за обезвреждане.

Системата за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата ще продължи да функционира и през следващите години. Мобилни събирателни пунктове ще се организират два пъти годишно /пролет и есен/ с продължителност най-малко от два дни през всеки период. Датите и мястото за разполагане на мобилните събирателни пунктове се определят в срок до 31 януари на съответната година.

Извън периодите на провеждане на кампаниите с мобилни събирателни пунктове, гражданите могат да предават събраните от тях опасни битови отпадъци в Центъра за рециклиране на обект „Регионален център за управление на отпадъците – Стара Загора“, в землището на с. Ракитница. За приемане на отпадъците не се заплаща такса. В Центъра за рециклиране опасните битови отпадъци се съхраняват временно в специализирани контейнери,при условия гарантиращи безопасността за здравето на хората и околната среда,след което се предават на лицензирани фирми за тяхното крайно обезвреждане.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички