Ливанец засрами Бербо и Гришо

Абед Хасуун, който вече дари 100 000 лева на болницата в Асеновград

Ливанец засрами Бербо и Гришо | StandartNews.com

Лично дарение обеща да направи за болницата в Хасково Григор Димитров, а за болницата в Благоевград – Димитър Бербатов. Засрами ги обаче Абед Хасуун, който вече дари 100 000 лева на болницата в Асеновград за изграждане на Инфекциозно отделение, в което ще се лекуват пациенти с коронавирус. Бизнесменът, който е ливанец, но живее от 30 години в България, обяви, че е готов да дари още половин милион лева за закупуване на апаратура и медицински консумативи. 100 000 лева дари и Слави Трифонов.
Абед Хасуун е един от големите предприемачи в Асеновград. Произвежда металообработващи машини, които изнася за цял свят. Ливанският гражданин, за който Асеновград от 30 години е роден дом, първи се отзовал на призива да помогне на местната болница. Казва, че мотивът е само един - човещина.
"Моята съпруга е българка и децата ми са българи. За мен България е майка, а Ливан - баща. Колкото обичам бащата, толкова обичам и майка ми", заяви бизнесменът Абед Хасуун пред Нова тв.
Вече е поръчал и заплатил всичките 40 легла, необходими за новото отделение на болницата. Приготвил е и още средства, които ще дари за нуждите на местните лекари. "Имаме отделени пари 500 хиляди лева. Ще бъдат на етапи да снабдим болницата и екипа с необходимите за лекарите неща, по най-бързия начин", каза още бизнесменът.
Като собственик на заводи в Асеновград, Тайланд и Ливан, в които общо се трудят 3 хиляди души, казва, че сега най-важен е човешкият живот. Бизнесът и пазарите са на втори план. Затова е освободил в платен отпуск половината си служители, предимно тези, които са над 50 и 60-годишна възраст. Инженерният състав и голяма част от администрацията работят от вкъщи, а тези в цеховете спазват хигиенните изисквания.
"Повече от един човек в стая е забранено. Нашата дейност е повече инженеринг. Имаме хора от чужбина и от Италия, които работят оттам в момента. Остана само един тук. Имаме хора то Ливан, имаме хора от Индия. Човекът е най-ценното нещо, работа днес няма, утре ще има", заяви ливанският бизнесмен. Той е готов да направи и още една по-смела стъпка - единият етаж от новостроящата се административна сграда на фирмата да превърне в болница с 50 легла. "Към 1200 квадрата, там може 50-60 легла да сложим. Това е план Б, ако се одобри, ще я оборудваме веднага", каза той.
Преди 30 години в Асеновград го довели приятелите му, ливанци, които сега са лекари на първи линия в столичната "Света Анна" и военната болница в Хасково. Тук Абед среща и голямата си любов – българка, от която има две деца.
В болницата в Асеновград кипи трескав ремонт за новото отделение. Дарението ще отиде за закупуване на медицинска апаратура. "В отделението са предвидени три легла за интензивно лечение. Леглата са по-специфични. Те са многофункционални, реанимационни легла. Предвидени са пари за три респиратора, както им казваме апарат за провеждане на изкуствена белодробна вентилация, това са монитори за наблюдение на жизнените функции", каза д-р Иван Червенков - директор на "МБАЛ - Асеновград".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай