Кулминация на тържествата на връх Шипка за 144 г. Свободна България

Дядо Киприан за Трети март: Да не забравяме нашата величава история! Това дължим днес на всички мъченици за Свободата на България!

Кулминация на тържествата на връх Шипка за 144 г. Свободна България | StandartNews.com

На площадката под връх Шипка Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, в съслужие с Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и свещеници от духовните околии, отслужиха заупокойна молитва за душите на героите на Шипка, воини от различни националности, жертвали живота си за Свободата на България. Дядо Киприан призова: „Да не забравяме нашата величава история! Това дължим днес на всички мъченици за Свободата на България!“.

Преди това почетния караул на 61 Стрямска механизирана бригада от командира Деян Дешков прие председателят на Народното събрание Никола Минчев. В кратко слово към множеството на историческия връх той очерта дългия и труден път на борба за национално освобождение и призова: „Трябва да преодоляваме предизвикателствата като оставаме верни на своите ценности и на тези на днешния свят.“

„Време е България да е единна. Всички сме българи и почитаме Националния празник на България. България е над всичко!“, заяви в обръщението си премиерът Кирил Петков.

Въпреки студеното време и силен вятър, с кратка литературно-художествена програма хилядите присъстващи бяха поздравени от изпълнения ная Вокална група „Искрица“ при Народно читалище „Искра - 1860“ с ръководител Стефка Денева, кратък рецитал на Пламен Мирянов и шестгодишната Деа Стоянова от Детска градина „Мечо Пух“ със стихотворението „Гордо Българско дете“.

В тържественото честване на деня на възстановяване на българската държавност участие взеха още депутати и министри, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, общински съветници и заместник-кметове на Община Казанлък, президентът на Република България 2002 – 2012 години Георги Първанов, патриотични организации, политически партии, родолюбиви граждани.

Празничният Трети март започна с Благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан по традиция в Храм-паметник „Рождество Христово“, град Шипка. Честванията продължиха с поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свободата.

Хилядите присъстващи притихнаха пред прозвучалите любими стихове на Дядо Вазов от „О, Шипка!“, с което официалната част за 144 години от Освобождението на България завърши:

„Но ний знаем, че в нашто недавносвети нещо ново, О, има нещо славно,що гордо разтупва нашите гърдии в нас чувства силни, големи плоди;защото там нейде навръх планината,що небето синьо крепи с рамената,издига се някой див, чутовен връх,покрит с бели кости и със кървав мъхна безсмъртен подвиг паметник огромен;защото в Балкана има един спомен,има едно име, що вечно живейи в нашта исторья кат легенда грей,едно име ново, голямо антично,като Термопили славно, безгранично,що отговор дава и смива срамът,и на клеветата строшава зъбът.“.

ДЪЛБОК ПОКЛОН И ВЕЧНА СЛАВА НА ГЕРОИТЕ НА БЪЛГАРИЯ!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай