Кубрат почете святото дело и саможертва на Левски. 150 години безсмъртие

Пред паметника на Апостола в центъра на лудогорския град се събраха десетки ученици

Кубрат почете святото дело и саможертва на Левски. 150 години безсмъртие | StandartNews.com

С възпоменателен митинг-поклонение днес обществеността в град Кубрат отбеляза 150 години от гибелта на Васил Левски.

Пред паметника на Апостола в центъра на лудогорския град се събраха десетки ученици, учители, много малчугани, представители на Общината в лицето на заместник-кметовете Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, председателят на Общинския съвет в Кубрат Хюсеин Юмеров, ръководители на отдели към администрацията на Кмета Алкин Неби, местни парламентаристи, видни общественици и граждани.

Церемонията откри завеждащият отдел "Просвета, култура, социални дейности и техническо обслужване“ Здравко Вутов. Слово по повод годишнината от обесването на Левски произнесе преподавателят по история при Средно училище "Христо Ботев" в Кубрат Борислав Борисов.

„Днес уважаеми съграждани, прекланяме глава пред делото на Васил Левски, пред неговия нелек, но саможертвен път за благото нd Родината. Но трябва ли споменът за светлата му личност да ни спохожда само в дните на неговото рождение и смърт? Т.е. два пъти в годината? Категорично не! Всички ние трябва да се грижим споменът за него да не угасва, защото героите на България не трябва да бъдат забравени, нито делата им, нито съветите им“, посочи училищния преподавател.

„За тези светли личности, променили историята ни, трябва да се говори. Малък но достатъчен жест на уважение към тях е поставянето на цвете пред паметника на Апостола. Вярвам, драги съграждани, че всеки от вас ще открие у Левски онова, което ще иска да предаде на децата си, на идните български поколения - освободителните му идеи, неговото човеколюбие, или пък цялостното обаяние на неговата изключителна личност. Вярвам в приемствеността между поколенията, защото без да познаваме и почитаме миналото си, ние нямаме бъдеще. Много отдавна мъдрите са казали "Народ, който не познава историята си, е обречен да я повтаря". Народ, който не се интересува от миналото си, не се интересува и от бъдещето си. И най-вече в миналото е ключът за разбирането на настоящето и на бъдещето", каза в словото си Борислав Борисов.

Стихове на български поети, посветени на Апостола, рецитираха учениците от XI и XII "а" клас при СУ „Христо Ботев“ -гр. Кубрат – Владимир Денчев, Арнел Кедик и Християна Няголова. Стихче и песничка за Левски изпълниха също малчуганите от подготвителните групи на ДГ „Щастливо детство“ в град Кубрат. Децата от групите „Мики  Маус“, „Моливко“ и „Многознайко“ отдадоха почит към делото на Васил Левски, поставяйки в основата на паметника снежни кокичета и пъстри цветя. Пред саможертвата на най-свидният национален герой глави сведоха и малки, и по-големи ученици, водени от своите ръководители и преподаватели.

Венци бяха поднесени от Община Кубрат и Общинския съвет, от СУ „Христо Ботев“ и ОУ „Христо Смирненски в Кубрат, от Професионалната гимназия в града и от Центъра за специална образователна подкрепа. Венци бяха поднесени от ПК „Наркооп“ - Кубрат, от политическите представителства в общината на БСП, ГЕРБ, ДПС, както и от местната коалиция „Време за промяна“.

Аплодисменти от присъстващите заслужено получиха децата Кристиян Овчаров и Йоана Стоянова от ДГ „Щастливо детство“, които също поднесоха признателен венец пред паметника на Васил Иванов Кунчев – Левски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай