Кърджали готов за зимата

105 машини на разположение на ОПУ за зимното поддържане в Кърджалийско

Кърджали готов за зимата | StandartNews.com

105 машини на разположение на ОПУ за зимното поддържане в Кърджалийско

 

Готови сме за зимното поддържане, имаме и финансов ресурс. Общо 105 машини, от които 5 роторни снегорина и 5 автогрейдера, ще са на разположение на ОПУ Кърджали за поддържане на 656 км републиканска пътна мрежа, съобщи директорът инж. Иван Гавазов. Той посочи, че 72 км първи клас път по направлението Русе – КПП „Маказа”, ще бъдат от изключителна важност. Като основен проблем в област Кърджали специалистите изтъкват и голямата гъстота на трети клас пътища. „Ние сме на пето място в страната по гъстота на пътната мрежа трети клас, която е 450 км. Основен проблем там са надвиснали дървета, но с ДГС и ГЗ се справяме”, обясни шефът на ОПУ. Той посочи още, че през зимния сезон сериозни проблеми се очаква и в пътен участък от надлез Кирково до ГКПП „Маказа” заради пътуващите от Гърция, които не са оборудвани със зимни гуми.

Гавазов коментира, че към момента има цялостно затваряне на пътя до крумовградското с. Полковник Желязово заради голямо съоръжение, но е предвиден обиколен маршрут, въведена е временна организация в участъци от пътя Момчилград – Крумовград – Ивайловград, където се извършва цялостна рехабилитация по трансграничен проект. Въведена е временна организация и край свлачището до момчилградското с. Карамфил, тъй като банкетите не са обезопасени и денивилацията между асфалта и банкета е 8 см.

По оперативния план към началото на зимния сезон на ОПУ вече са доставени 60% от необходимите количества от всички видове материали - пясък и сол . Организирани са 11 опорни пункта със съответното 24-часово информационно осигуряване.

В срещата по готовността за зимата в област Кърджали взеха участие представители на седемте общини, ОПУ, ПБЗН, МВР, ДАНС, ЦСМП, ЕVN, ВиК, БЧК, НЕК, Гранична полиция, РЗИ, ОД „Земеделие“, Фонд „Земеделие“, Регионалната дирекция по горите. Гости на заседанието бяха старши комисар Александър Джартов и инспектор Робертина Лалова от ГД ПБЗН, които представиха основните моменти в Националната стратегия за намаляване на риска от бедствия 2018-2030 г и изграждането на доброволните формирования в национален мащаб.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай