„Концерти за малчугани и великани” в град Казанлък – 3 артистични събития”

В три поредни дни в края на тази седмица, в град Казанлък ще се състоят музикални образователни събития за малки и големи, с вход свободен

„Концерти за малчугани и великани” в град Казанлък – 3 артистични събития” | StandartNews.com

В три поредни дни в края на тази седмица, в град Казанлък ще се състоят музикални образователни събития за малки и големи, с вход свободен, които са част от съпътстващата програма на XII Еко фестивал Казанлък 2022.

Благодарение на дългогодишно сътрудничество с МЦР „Взаимопомощ”, и тази година „Концерти за малчугани и великани” ще гостуват в града на розата. Датите на трите детски музикални събития са: 29-ти юли (петък) от 10 ч. фолклорно арт ателие, 30-ти юли (събота) от 11 ч. латино ритми от Куба и Испания и 31-ви юли (неделя) от 18 ч. концерт за запознаване на децата със струнните лъкови инструменти и беседа за композитора акад. Петко Стайнов. Събитията са образователни, игрови и демонстрационни, с висока художествена стойност, като включват и уъркшоп с музикални инструменти, на който професионални музиканти ще запознаят малчуганите с част от основните групи музикални инструменти. Така децата ще имат възможност да вземат в ръце любим инструмент, да посвирят под напътствията на музикален ментор и да научат повече за музикалното изкуство.

Детските събития на 29, 30 и 31 юли от цикъла „Концерти за малчугани и великани” освен забавни са с изграден сценарий, за да повишат музикалните познания на децата за класическото музикално изкуство, българския фолклор и латино музиката. Музикалното изкуство ще бъде представено достъпно, като ще се следва идеята на учене чрез забавление „play the piano”, в смисъла на играта с музикалните инструменти по време на уъркшопа, така че по приказен начин знанията да достигнат до малчуганите, а също и до техните родители – великаните. В програмата ще бъде заложена възможността децата и да рисуват докато слушат музиката, и също така артистичната фея от детските събития на проекта Яна Иванова ще рисува за тях безплатно музикални елементи – ноти и инструменти по ръчичките и личицата им с цветни бои на водна основа.

Програмата за предстоящите детски музикални забавления е вплетена в големия програмен афиш на XII Еко фестивал Казанлък и е следната:

29.07.2022 г. (петък)Място: Двора на комплекс за социални услуги за деца и семейства до парк „Розариум”, ул. Войнишка 25 /бившата Община №2/

10:00 ч. – Детска танцова школа „Трепетлика” с преподавател по български народни танци Ванеса Басанова и фолклорен ансамбъл „Гъдулица” към народно читалище „Възродена искра-2000”, със специалното участие на преподавателя по музика от Казанлък Тодор Колев и негови ученици, които ще проведат открит урок по български народни танци за деца и представяне на основните фолклорни музикални инструменти: гъдулка, гайда, кавал, тъпан, тамбура;

11:00 ч. уъркшоп с участието на школи при военен клуб Казанлък:

-Музикална школа "Мюзик лаб" с преподавател Ганка Добрева;

- Школа по хип-хоп танци "Елс денс" с преподавател Алла Константинова.

Паралелна програма: 10:00-12:00 екологични работни ателиета за деца.

30.07.2022 (събота)

Място: Двора на комплекс за социални услуги за деца и семейства до парк „Розариум”, ул. Войнишка 25 /бившата Община №2/

10:00 - 12:00 - Екологични работни ателиета за деца.

10:00 ч. - „Еко петле” арт ателие на кубинския артист по концептуално изкуство Алексис Саласар.

11:00 ч. - Детско музикално събитие от поредицата "Концерти за малчугани и великани". Латино ритми от Куба и Испания с Ире Васкес и нейната група.

31.07.2022 г. (неделя)

място: Дом „Петко Стайнов”, към Исторически музей „Искра” – Казанлък, адрес: ул. „Акад. Петко Стайнов” 13

18:00 ч. – Концерт от поредицата „Концерти за малчугани и великани” с Формация „ГеоМарЧаЛо”: Чавдар Вълков – цигулка, Лора Табакова - виолончело и Георги Милтиядов - пиано. Вечерното неделно събитие с музикални ателиета за деца и родители е разделено на три модула: 

Беседа за творчеството и живота на композитора Петко Стайнов с д-р Иво Косев, главен уредник на къщата-музей и Петко Стайнов – внук на именития композитор;

Концерт на Формация „ГеоМарЧаЛо”;

Уъркшоп за деца с щрайховите инструменти в музикалния салон на къщата и в двора след концерта. Лектори на уъркшопа ще бъдат музикантите от формация „ГеоМарЧаЛо”.

Капацитета на къщата-музей с нейния музикален салон е ограничен. Организаторите ще спазят необходимите изисквания за безопасното и комфортно провеждане на мероприятието, съобразявайки се с особеностите на възрожденската къща. За деца и родители, които не са в салона ще се провеждат паралелни арт ателиета в двора с рисуване на музикална тематика и заключителен уъркшоп с музикантите от концерта.

„Концерти за малчугани и великани” очаква децата на Казанлък на всички събития при вход свободен, за да се докоснат до безграничния свят на музиката с неговата позитивна енергия, романтика, необятна нежност и топлота и да намерят своето вдъхновение да свирят на музикален инструмент или поне да опитат.

Настоящият проект „Концерти за малчугани и великани” в град Казанлък – 3 артистични събития” се реализира с подкрепата на Министерство на културата и е част от съпътстващата програма на ХII Еко фестивал Казанлък, организиран от МЦР – „Взаимопомощ” по програма „Европейски корпус за солидарност”. Концертите ще се проведат с любезното домакинство на сдружение "Бъдеще за децата" и домакинството на Дом „Петко Стайнов” към Исторически музей „Искра” – Казанлък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай