Четвъртък,

Кметът Живко Тодоров поздрави съпрузите с най-дългогодишен брак

От: Стандарт -
Кметът Живко Тодоров поздрави съпрузите с най-дългогодишен брак
A
A
A

Старозагорците Недялко Пенчев и Цветанка Пенчева са съпрузите с най-дългогодишен брак в община Стара Загора. През тази година те ще отпразнуват 70 години съвместен живот. Днес по повод Деня на влюбените-14 февруари семейство Пенчеви беше зарадвано със специална изненада от кмета на Стара Загора Живко Тодоров.

„Приемете моите най-сърдечни поздрави по случай личния Ви празник!

„Поводът да празнувате днес, означава, че сте намерили хармония в човешките отношения, споделеност, доверие и опора в своя партньор в живота, което е истинско щастие. 70-тата годишнина от Вашият брак е повод за гордост и житейска радост. Днес имаме нужда от мъдростта и житейския опит на хора като Вас.

Пожелавам ви да се радвате на взаимната си обич и подкрепа. Нека и след още десетилетия все така виждате своето щастие в щастието на другия. Изпращайте всеки един ден с удовлетворение и душевен мир и посрещайте новия с надежда!“, поздрави съпрузите градоначалникът.

Цветанка и Недялко се познават още от ученическата скамейка в Педагогическото училище в Стара Загора, когато са едва на 17 години в техните сърца припламва искрата на любовта, спомня си невестата. Завършил училище през 1951 година Недялко е изпратен да учителства в Ивайловградското село Лъджа (днес квартал на Ивайловград), година по-късно го последвала и любимата му. Първоначално родителите на Цветанка не одобрявали нейния избраник, но въпреки това тя заминала за Ивайловград също като учител. И символично на 15 септември 1952 година след учебните занятия те сключили брак. „Решихме да се оженим, нямахме свидетели и точно преди да тръгнем за съвета помолихме да дойдат с нас един познат на мъжа ми и един учител по физическо“, спомня си булката. За почерпка след това отишли до местната сладкарница и си купили малиби. Малко след това за сватбата разбрали и родителите на двамата влюбени. Те приели новината, а няколко месеца след това се родило първото дете на младото семейство Пенчеви.

Цветанка Пенчева завършила висше образование и станала учителка, след това директор на училище, а в последствие и директор на Института за детски учители. Преподавала е в Тракийски университет. След като се пенсионира издава няколко книги, стихосбирка  и прави първата градска изложба за брюкселска дантела. Недялко Пенчев завършил право и дълги години бил секретар на градски съвет, а след това и юрист.

Днес, след 70 години, двамата имат три деца- две дъщери и един син, двама внуци и един правнук. Хвалят се с техните постижения и разказват с носталгия за миналото. Споделят, че няма тайна за дългия семеен живот - трябва единомислие, разбиране и доверие.

Община Стара Загора се включи в инициативата по повод 11-то честване на Международната седмица на брака в България от 7 до 14 февруари и поздрави още две семейства с дългогодишен семеен живот-  Недялко Русев и Кера Русева, както и Бончо Николов и Стоянка Николова, които през тази година ще отбележат 69 години брачен живот.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички