Хиляди родолюбиви българи се събраха на Тракийския фолклорен събор

Домакин на събора е курортното селище Старозагорски бани

Хиляди родолюбиви българи се събраха на Тракийския фолклорен събор | StandartNews.com

С водосвет за здраве, отслужен от отец Йордан Карагеоргиев, бе официално открито 15-тото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“. Домакин на събора е курортното селище Старозагорски бани. Общо участниците в него тази година са над 4000 души от 21 области на България, които два дни ще разкриват красотата в обредността на българския бит и култура чрез песни, танци, демонстрации.

"Много усилия струваше на целия екип на Община Стара Загора след миналогодишното прекъсване с много заряд да възстановим обичания от всички фестивал „Богородична стъпка“. Днес даваме началото на петнадесетото издание, в което акцент е детската и юношеската сцена на събора“, каза в приветствието си по време на официалното откриване на фестивала зам.-кметът Милена Желева. Тя допълни, че „Младите хора са онези, които осигуряват бъдещето ни, които ще пренесат в следващите години онова на което ще ги научим днес на тези сцени“, категорична беше Желева. От думите и стана ясно, че се предвижда разширяване на събора и превръщането му в международен с участието на групи, състави и индивидуални участници от тракийски райони, които са извън България като Гърция и Турция. Желева отправи и специални благодарности за вложените усилия към на кмета на Старозагорските минерални бани Станчо Станев и всички, които са взели участие в подготовката на форума. Благодарение на усърдието, мястото има добрите условия, които посрещат хилядите участници на трите сцени през дните на събитието.

Поздрав към гостите и участниците отправиха още зам.-министърът на туризма Мария Белколева, кметът на Старозагорските бани Станчо Станев, Красимир Премянов, председател на Съюза на тракийските дружества в България и Цанко Атанасов, председател на Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора. Официални гости на събитието бяха още зам.-кметовете на Общината Иванка Сотирова и Красимира Чахова, председателят на постоянната комисия по култура, туризъм и вероизповедания към Общински съвет Стара Загора Дарин Петков, общинските съветници, членове на централното и регионалните ръководства на Тракийските дружества и други.

Именито жури оценява изпълнителите през двата фестивални дни на двете сцени, е в състав с председатели, съответно доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН и членове: академик  Крум Георгиев, академик Кирил Тодоров Христо Иванов, гл. худ. ръководител на Общински фолклорен ансамбъл „Загоре“ и  Енчо Енчев, гл. худ. ръководител детско-юношески фолклорен ансамбъл „Загорчета“ при община Нова Загора. Ще бъдат присъдени плакети за принос в съхранението и развитието на фолклора, детски плакети, Награда на кмета за възрастни и Наградата на кмета за детски състав, Награда на Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, Награда на Съюза на тракийските дружества и Награда на Зонта клуб ще бъдат връчени в неделния ден.

Съпътстващата програма на събора е богата и интересна. Повече от 15 детски къта, творчески ателиета и работилнички изкушават малките посетители на събора. В тях те имат възможност да творят хартиени пеперуди и шарени цветя, да нарисуват с пясък фантазиите си, да изработват грънци, да оцветяват глинени съдове и др. А селският двор „Добра среща“ e пъстра махала, където сръчни майстори представят обреди и обичаи. На традиционната улица на занаятите са разположени занаятчии от цялата страна, които предлагат ръчно изработени предмети. Специален гост беше катеричката Кипи, която изпробва да разточи вкусна гюзлема.

Програмата на участниците днес продължава  през целия ден, а в 19.00 часа на първа сцена започва концерт на Берковската духова музика и Общинския фолклорен ансамбъл „Загоре“. Традиционната демонстрация на нестинарски танц ще започне в 21.00 часа, а последният автобус от Старозагорските бани за Стара Загора тръгва в 22.00 часа от центъра на селището.

Фестивалът продължава утре от 8.30 часа, а в 16.30 часа ще бъдат обявени отличените участници в събора.

Съборът се организира от Община Стара Загора, Съюз на Тракийските дружества в България  Тракийско дружество „Одринска епопея“ Стара Загора, кметството на Старозагорските бани, Общество за фолклор, Народно читалище „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай