Херо Мустафа рецитира "Високи сини планини"

Откриха Епископската базилика на Филипопол

Херо Мустафа рецитира "Високи сини планини" | StandartNews.com

Със стихотворението на Младен Исаев "Високи сини планини" посланиът на САЩ у нас Херо Мустафа откри Епископската базилика на Филипопол. Тя цитира на чист български строфата "Обичам българските думи, що слушам по поля и друми, обичам хубавите песни и приказките ни чудесни".

Дипломат номер 1 на САЩ у нас поздрави всички, участвали в проекта. "Знаем какво важно постижение е това и колко икономически ползи ще донесе на Пловдив новият паметник", изтъкна тя.

И благодари на кмета Здравко Димитров и на председателката на фондация "Америка за България" Нанси Шилър. Двете институции инвестираха в продължение на 6 години над 16 милиона лева в разкриване, реставрация и експониране на над 2 декара мозайки. Сега паметникът е превърнат в музей от световна величина.

"Този паметник ще продължи да бъде специално място. Откриването съвпада с Деня на ЮНЕСКО", посочи Херо Мустафа.

Тя беше посрещната лично от кмета Здравко Димитров, който я съпроводи от входа до олтара на самата базилика, която се датира IV - VI век.

Здравко Димитров благодари на археолозите и реставраторите. "Пловдивчани и гости на света,  "Добре дошли", каза той.

На събитието присъстват депутатите Дани Каназирева и Иван Тотев, както и районните кметове от Пловдив.

"За тези близо 7 г. работихме камъче по камъче, за да сглобим мозайките на базиликата", отбеляза Нанси Шилър, председател на "Америка за България". Тя разказа, че посетила за първи път обраслия в бурени терен. Реставраторката Елена Кантарева извадила лопатка и метличка и показала част от изящните мозайки. "Бях поразена от великолепието", изтъкна Шилър.

По думите й днес нямаше да сме тук, ако не са били археолозите Елена Кесякова и впоследствие Жени Танкова. "Живот и здраве", завърши на чист български Нанси Шилър.

"Първият ми шок беше, когато видях мозайките. Казах си "Господи, с какво се захващам", разказа реставраторката доц. Елена Кантарева, която после разведе гостите из целия музей и подробно им разказа всяка сцена от мозайките.

Според бившия кмет Иван Тотев това е най-големият публично-частен проект между "Америка за България" и община Пловдив. Този обект ще бъде много посещаван, каза той.

А Здравко Димитров е убеден, че паметникът ще бъде включен в обектите на ЮНЕСКО.

Лентата прерязаха Здравко Димитров, Херо Мустафа, Нанси Шилър и Богомил Грозев..

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай