Как да задържим топлината в домовете си

"Топлофикация Враца" със дава ценни съвети

Как да задържим топлината  в домовете си | StandartNews.com

В разгара на отоплителния сезон „Топлофикация Враца“ съветва своите абонати как по-дълго време да запазят топлината в домовете си и да намалят сметките си за парно.

„Съветваме нашите абонати сутрин, когато излизат за работа, да не затварят вентилите на радиаторите си напълно. В противен случай, вечер, когато се приберат, ще е необходимо повече време и енергия, за да се стоплят изстиналите помещения.“, препоръчва инж. Радослав Михайлов, директор на „Топлофикция Враца“. Той съветва потребителите вентилите да бъдат оставени на по-ниска степен. „По този начин ще се поддържа една и съща температура, което ще намали сметките Ви“, обяснява инж. Михайлов.  По думите му, ако трябва да се проветри помещението, термостатният вентил не трябва да бъде оставян дълго време под прякото въздействие на студения въздух. „В противен случай,  той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма.“, заявява той.

Инж. Михайлов споделя още една много честа практика на абонатите, а именно да отопляват само тези стаи, които ползват. „Заблуда е, че така се пести от сметките. Напротив! Студеният въздух, който влиза от неотопляемото помещение, прави по-трудно отоплението за останалите стаи.“, напомня той. Директорът обяснява, че това се дължи на факта, че стените изстиват и  това се предава на останалите помещения.

„Не е случайно, че в началото на всеки отоплителен сезон ние постоянно напомняме на клиентите си да оставят вентилите отворени на максимум. Така ще сте сигурни, че радиаторите Ви ще са в изправност и ще осигуряват качествено отопление.“, заявява инж. Михайлов и допълва, че с проверката дали радиаторите са обезвъздушени се гарантира по-качественото топлоподаване през зимния сезон.

„Много хора поставят пред радиаторите си различни предмети, с цел да ги закрият и да е по-красиво. Не е добре да има мебели и дълги, плътни завеси. Така топлината се спира и тя не може да достигне до цялото помещение.“, обяснява инж. Михайлов. Според директорът на „Топлофикация Враца“ е важно абонатите им да поставят качествена дограма в дома си, да изолират добре стените и да монтират дебела външна врата. Само така топлината ще се запази за много по-дълго време. „Доброто уплътнение от всички страни задържа студа навън.“, допълва още той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай