Изворът на нимфите  сбъдва желания 

Скелетът на неолитния младеж Крумчо разказва историята на първото убийство 

Изворът на нимфите  сбъдва желания  | StandartNews.com

Искате ли любовта да ви споходи, идете при Извора на нимфите. Единственото добре запазено в България Светилище на нимфите и Афродита се намира до с.Каснаково, Димитровград. И според местните хора е сбъднато не едно желание на влюбени.

Градено е през ІІ – ІV в. Принадлежало е на римлянина от тракийски произход Тит Флавий. И днес с основание е сред  чудесата на Димитровград и един от поводите за гордост на хората в него. 
Светилището е известно за науката още от 1898 г, когато мастните хора започнали да разкопават скалите, за да разберат от къде се стича водата. При разкопките стигнали до три басейнчета и подпорната стена. През 1923 г. били направени нови разчиствания около терена с изворите. Находките,  намерени тогава, са  загубени, тъй като някои от камъните и архитектурните детайли били използвани за строежа на училището и старата църква в Каснаково, а други за изграждането на пътя за Хасково. Открит е обаче надпис на гръцки,  издълбан върху лицевия свод над централния извор, който гласи: “На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.”

Според сведенията през ІІ в. тракиецът Тит Флавий получил земята около Каснаково като награда за 30 – годишната си вярна служба към Рим. Знаело се, че на тази земя има старо светилище и лечебен извор. Местните хора разказвали със страхопочитание за нощните танци на нимфите край извора. Но и до днес вярват, че Изворът на нимфите сбъдва желания за любов. През 1968 г. обектът е обявен за национален паметник на културата, а днес е една от историческите и туристически атракции на Димитровград. 

Градът е с богато културно-историческо наследство, съхранено в историческия музей. Една от уникалните му находки привлича хиляди туристи към града, защото разказва историята на първото убийство. Извършено е в българските земи преди 8 000 години. Това е изводът от изследването на неолитния човек, открит през 2009 г. при спасителни археологически разкопки в местностна Кар дере, край димитровградското село Крум.

Находката е открита от екип с ръководител доц. Борис Борисов от Великотърновския университет. Веднага след това местните хора кръщават госта от миналото на селото край което е открит - Крумчо. Година по-късно експерти доказват, че скелетът е на 15-годишен младеж, който е бил убит.  Днес неолитният човек е експониран в стъклен ковчег в зала „Археология” на Историческия музей в Димитровград. Най-младият български град у нас е 27-ия културен маршрут на "Атриум - архитектура на тоталитарните режими”. Част от проекта "Атриум" в Димитровград са централната градска алея бул. „България" и парк "Марица", архитектурния комплекс край читалище „Христо Ботев" на бул. "Трети март" и парк „Пеньо Пенев". Димитровград  получи сертификата за това от Съвета на Европа през 2014 година. В маршрута влизат още 18 държави от Югоизточна Европа. 
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай