Изложба „Петър Боев – познатият-непознат” в Музея на фотографията

Откриването на изложбата ще бъде на 5 януари /сряда/ от 17:30 ч.

Изложба „Петър Боев – познатият-непознат” в Музея на фотографията | StandartNews.com

Петър Константинов Боев е офицерски син, фотограф, писател и журналист.

Той е роден в София, но голяма част от детството си прекарва в Самоков, от където е родом майка му. Баща му е полковник от българската армия. Основното си образование получава в Самоков, след което завършва Трета софийска мъжка гимназия и право в СУ „Св. Климент Охридски“ през 1935 год. Приет е също и в Художествената академия, където учи 4 години, но не се дипломира.

Фотографията е голямата страст на Петър Боев. През 30-те години, докато е студент по право, той печели конкурс в Белгия. От 1938 год. членува в Българския фотоклуб. През 1942 год. участва в изложба в Загреб. През 1952 год. започва работа в новосъздаденото Държавно предприятие „Българска фотография“. Там в продължение на 25 години заема различни длъжности и ръководи творчески колективи от фотографи и фотожурналисти. През 1973 год. се мести в Клуба на фотодейците в България.

Петър Боев е човек с обществена дейност, надхвърляща половин век и автор на единствената история на българската фотография в два тома. Той е познат повече като историк на българската фотография, а не толкова като фотограф в житейски план.В изложбата са представени непоказвани снимки от семейни албуми, негови картини, рисунки, лични вещи и документи.Изложбата се организира съвместно от Историческия музей – Самоков, Държавна агенция „Архиви” и Български фотоклуб (основан 1920 год.).Куратор: Силвио Томов – уредник „Нова история” в Историческия музей – Самоков.

Откриването на изложбата ще бъде на 5 януари /сряда/ от 17:30 в Музея на фотографията.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай