Изхвърлиха епруветки с кръв до детска градина

Прокуратурата вече работи по случая

Изхвърлиха епруветки с кръв до детска градина | StandartNews.com

Откриха десетки епруветки, пълни с кръв, изхвърлени близо до детска градина във Варна. Все още не е ясно кой е отговорен за случилото се, но прокуратурата вече работи по случая, информира NOVA.

Сигналът за разсипания биологичен отпадък е бил подаден от граждани вчера на „зеления телефон“ на местната РИОСВ.

Снимки от мястото на замърсяването се появиха в групата „ВИДЯНО И ЧУТО ВЪВ ВАРНА“ във Фейсбук. Тяхната авторка Петя Ефтимова коментира, че до мястото има медицински център, а в непосредствена близост – детска градина.

"Установили са наистина валоконтейнерни стъкълца, мек материал, ръкавици. На епруветките е имало две имена т.е. нито дата, нито лечебно заведение", обясни директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

В района има дентален кабинет, както и медицински център, но той не работи от вече шест месеца.

От РЗИ смятат, че отпадъкът е вследствие на лабораторна дейност.

"Лабораторни консумативи са по-скоро. От един дентален кабинет или индивидуална практика, лекарска няма как да има толкова", смята д-р Михайлова.

Отпадъците вече са почистени, но все още не се знае кой е източникът и защо са били изхвърлени там. От РЗИ обясниха, че санкциите за това нарушение са сериозни, но тепърва трябва да се уточни, кой го е извършил.

"Първо трябва да се установи дали е фирмата, която изземва и транспортира биологичните отпадъци, или самото лечебно заведение, както предполагаме, че може би е от лечебно заведение. Оттам вече са различни глобите", обясни директорът на инспекцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай