Петък,

Изхвърлиха епруветки с кръв до детска градина

От: Мартина Суботинова -
105
Изхвърлиха епруветки с кръв до детска градина
A
A
A

Откриха десетки епруветки, пълни с кръв, изхвърлени близо до детска градина във Варна. Все още не е ясно кой е отговорен за случилото се, но прокуратурата вече работи по случая, информира NOVA.

Сигналът за разсипания биологичен отпадък е бил подаден от граждани вчера на „зеления телефон“ на местната РИОСВ.

Снимки от мястото на замърсяването се появиха в групата „ВИДЯНО И ЧУТО ВЪВ ВАРНА“ във Фейсбук. Тяхната авторка Петя Ефтимова коментира, че до мястото има медицински център, а в непосредствена близост – детска градина.

"Установили са наистина валоконтейнерни стъкълца, мек материал, ръкавици. На епруветките е имало две имена т.е. нито дата, нито лечебно заведение", обясни директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

В района има дентален кабинет, както и медицински център, но той не работи от вече шест месеца.

От РЗИ смятат, че отпадъкът е вследствие на лабораторна дейност.

"Лабораторни консумативи са по-скоро. От един дентален кабинет или индивидуална практика, лекарска няма как да има толкова", смята д-р Михайлова.

Отпадъците вече са почистени, но все още не се знае кой е източникът и защо са били изхвърлени там. От РЗИ обясниха, че санкциите за това нарушение са сериозни, но тепърва трябва да се уточни, кой го е извършил.

"Първо трябва да се установи дали е фирмата, която изземва и транспортира биологичните отпадъци, или самото лечебно заведение, както предполагаме, че може би е от лечебно заведение. Оттам вече са различни глобите", обясни директорът на инспекцията.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички