Галерията под липите показа изложба на открито в центъра на Стара Загора

Експозицията е с творби създадени от няколко поколения, предимно старозагорски художници

Галерията под липите показа изложба на открито в центъра на Стара Загора | StandartNews.com

Изображения на оригинални произведения на Стара Загора през годините, представени през призмата на графичното изкуство, могат да разгледат старозагорци и гости на града. Картините са подбрани от 19 художници, а 28 са таблата, намиращи се на изложбената алея в парк „Пети октомври“.

На откриването на експозицията, под надслов „Стара Загора в картини“, думи за поздрав към екипа на Галерията отправи зам.-кметът на Община Стара Загора Надежда Чакърова.

„За мен е удоволствие да присъствам на откриването на тази специална изложба, даваща толкова хубави спомени за града ни. Идеята да бъдат пресъздадени тези творби на открито и всеки да може да се докосне до тях е вълшебна и се надявам занапред Галерията да ни изненадва с още такива инициативи, даващи живот на изкуството в Стара Загора“, приветства Надежда Чакърова.

Директорът на Художествената галерия в Стара Загора д-р Катя Тинева - Гюрковска разказа подробности за подготовката на изложбата на открито. „Особено сме щастливи днес да открием малко по-необичайна изложба, представяща колекцията на Галерията,  старозагорски художници и обичани произведения. Нашето желание бе да дадем едно начало от пъстри събития на открито, за да популяризираме богатствата на града ни. Благодарни сме за подкрепата и съдействието на Община Стара Загора и отдел „Култура“, както и на зам.-кмета Надежда Чакърова, която днес е тук, за да открием заедно това паметно за нас събитие“, каза д-р Катя Тинева – Гюрковска.

Експозицията е с творби създадени от няколко поколения, предимно старозагорски художници, като Васил Маринов, Димитър Гюдженов, Димитър Караджов, Константин Трингов, Петър Славов, Руси Карабиберов, Тодор Калпакчиев, Петър Русков, Георги Славов, Иван Попчев и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай