Фестивал в Антимово събра самодейци от три страни

Фестивалът обединява любовта към народното творчество, традициите и културното наследство на България, Румъния и Сърбия

Фестивал в Антимово събра самодейци от три страни | StandartNews.com

Десетото издание на международния фестивал в Антимово събра самодейци от България, Румъния и Сърбия. Фестивалът, който се проведе от 4 до 6 май, обединява любовта към народното творчество, традициите и културното наследство на трите съседни страни.

При откриването на фестивала кметът на Видин Огнян Ценков като приветства участниците, подчерта: "Различното този път е, че ще наблюдаваме състезание между отбори от България, Сърбия и Румъния, а в съпътстващата кулинарна изложба участват над 20 групи от различни организации и читалища от трите държави.

За да се осъществи тази идея, голям принос има г-жа Кармен Стаделхофер от град Улм, Германия, която е инициатор и съосновател на международната асоциация "Дунавски мрежи за Европа" (DANET). "Искам да ѝ поднеса специалните си благодарности, с надеждата да продължим успешно нашето сътрудничество и в бъдеще", каза видинският кмет и пожела отлично представяне.

Германската гостенка изрази удовлетворението си, че присъства на такова събитие: "Радвам се, че днес съм сред вас на това изключително интересно международно състезание, за да готвим заедно и споделим храната помежду си".

Танцов състав "Шеулени" към местното читалище постави началото на фестивала. На сцената се представиха още самодейци от Видин, Брегово, Ново село, Ружинци, Никопол, от община Бор в сърбия и от Калафат в Румъния.

На фестивала бяха показани и кулинарна изложба, състезание по приготвяне на хляб и агнешки специалитети между българи, румънци и сърби под наслов „Кухня без граници”. За кулинарния фестивал организаторите бяха поканили и популярния в цяла Българи Ангел Ангелов с "Юнашкия тиган". Дъждовното време не попречи на участниците и гостите на феста да се наслаждават на изпълненията на самодейците и да опитат от щандовете с майсторски приготвени гозби, сред които вкусна баница и антимовско вино, пиха кафе, варено на пясък и се забавляваха от сърце.

Организатори на фестивала са кметството и читалище "Развитие-1926" в Антимово със съдействието на Община Видин и подкрепата на много дарители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай