Евтини ски пълнят Добринище с туристи през зимата

Евтини ски пълнят Добринище с туристи през зимата | StandartNews.com

Съчетанието на каране на ски в планината с къпането в гореща минерална вода в град Добринище е уникално. Затова е напливът на гости през зимата. По празниците няма едно свободно легло, а легловата база е за над 3000 туристи. По-ниските цени на туристическите услуги и на тези в ски зоната над населеното място също са причина за многото гости. Къщите за гости тук вече са близо 100, три са големите хотелски комплекси. В Добринище признават, че дължат големия наплив и на близостта си до световноизвестния зимен курорт Банско. Делят ги само 7 км от Зимната столица на Балканите. Много от нашенците и чужденците идват тук заради минералната вода. Други пък карат ски по дългата 5 км писта, цената на картата за ден е 30 лева. Има и по-малко трасе, което е за начинаещи и деца, тое с два влека. Малчуганите до 6 години карат безплатно. За

за по-големите дневната карта за късата писта е само 15 лева. „Това е най-доброто трасе за начинаещи, тук идват да се учат на ски дори децата от Банско. За студентския празник всичко е резервирано. Така е и за Нова година. Мои близки се обаждат да им намеря места за новогодишните празници, но е невъзможно", твърди кметът на града – Китан Галчев.

Много хора предпочитат да спят в Добринище, където нощувките са с 20-30% по-евтини, и да пътуват до Банско да карат ски. "Българи и чужденци идват и заради минералните извори. Най-много са нашенците, но има македонци, сърби, гърци, турци, румънци, англичани, руснаци. "Заетостта на нашите бази е много по-добра от тази в големите курорти. Става въпрос и за лятото, и за зимата. Не е случайно, че в герба на града ни са изобразени минералните извори и планината", допълва градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай