Неделя,

Евтаназират 55 хил. кокошки с грип в плевенско

От: Мартина Суботинова -
214
Евтаназират 55 хил. кокошки с грип в плевенско
A
A
A

Българска агенция по безопасност на храните установи ново огнище на заболяването Високопатогенна Инфлуенца А (грип) по птиците в обект за отглеждане на кокошки - бройлери в град Славяново, област Плевен. Животновъдният обект е установената заради друго огнище в града 3-километрова предпазна зона, информират от БАБХ.

В обектите са били отглеждани около 55 хил. кокошки. Предстои евтаназиране по хуманен начин и обезвреждане на заболелите и контактни птици, под официален надзор и по начин, недопускащ разпространяване на болестта, съгласно изискванията на Регламент (ЕО) № 1069/2009.

Определените при първото огнище 3-километрова предпазна зона (гр. Славяново, общ. Плевен) и 10-километрова наблюдавана зона (с. Мечка, с. Коиловци в общ. Плевен; с. Асеново, с. Дебово, с. Новачене, с. Бацова махала в общ. Никопол; с. Трънчовица в общ. Левски и с. Тотлебен в общ. Пордим) са в сила и за новото огнище.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движения на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в зоните.

Напомняме, че във връзка с усложнената обстановка с Високопатогенната Инфлуенца А (грип) по птиците в Европа и липсата на приложима ваксина за заболяването със заповед на изпълнителния директор на БАБХ беше определено засилване на мерките за биосигурност и повишена бдителност за клинични прояви на заболяването в животновъдните обекти за отглеждане на птици в цялата страна.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията