Ето къде колите в София ще пъплят като велосипеди

Центърът блокиран, пускат и нови велоалеи

Ето къде колите в София ще пъплят като велосипеди | StandartNews.com

Центърът на София става кошмар за движение с кола. Две зони ще са с ограничение на скоростта 30 км/час. В тях колите ще пъплят като велосипеди. Това предвижда проект на Столичната община за обособяването на “успокоена зона” или “зона 30”. Въвеждането и се планира за по-широкия център.

Едната зона ще е между булевардите “Пенчо Славейков”, “Прага”, “Скобелев” и “Витоша”, а другата - между бул. “Христо Ботев”, ул. “Алабин”, бул. “Патриарх Евтимий” и ул. “Ангел Кънчев”.

Велосипедистите ще бъдат своеобразни контрольори за спазването на това ограничение - когато те се движат с 30 км в час, шофьорите ще трябва да се съобразяват с тях, коментира зам.-кметът по транспорта на София Кристиан Кръстев.

Завършени са вече и проектите за нови велоалеи в столицата. Такива ще има по бул. “Ал. Пушкин” - от бул. “Цар Борис III” и до бул. “България”, по бул. “Дондуков” - от ул. “Кракра” до моста “Чавдар”, и по бул. “Скобелев” - от “Петте кьошета” до “Руски паметник”. Велоалея ще действа и от бул. “Витоша” до бул. “Пенчо Славейков”.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай