Сряда,

Диригент и цигуларка с бинарен урок по история

От: Станка Христова -
A
A
A

Бинарен урок, синтез от музика, история и визуални изкуства, подготвиха диригент и  цигуларка от Разград. Маестро Красен Иванов, който  ръководи симфоничния оркестър в града, и съпругата му, цигуларката Мила Иванова, представиха за първи път пред ученици своя авторски проект „Разград – музика и кадър”. Той е посветен на Деня на Разград – 28 януари, а първите гимназисти, които се включиха в интерактивния урок бяха осмокласниците от Професионалната гимназия по транспорт и  строителство „Христо Смирненски”.
На фона на фотографии и видеокадри от миналото и съвремието на Разград, озвучени с музиката на „Четирите годишни времена” от Вивалди, започна ретроспекцията във времето. Бинарният урок върна децата и в началото на века в Разград, където тогава е роден и живял   големият български композитор и пианист Димитър Ненов.
Осмокласниците се включиха в урока със свои изпълнения. Те избраха да представят своя роден край с песента „Хубава си, моя горо”, а себе си с популярното парче „Един неразделен клас”.
Гости  на урока бяха заместник областният управител Евгени Драганов, шефът на РУО Разград Ангел Петков и главният специалист в отдел „Култура” в кметството Виолета Антонова. Проектът „Разград – музика и кадър” ще бъде представен и в други разградски училища, стана ясно след края на първия бинарен урок на  двамата музиканти.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички