Вторник,

Деца изработват мартенички с благотворителна цел

От: Стандарт -
186
Деца изработват мартенички с благотворителна цел
A
A
A

Община Стара Загора се включи в инициативата на Културно-информационен център „Етносвят България” и ОУ „Георги Райчев” за изработването на мартенички с благотворителна цел. Част от творческата работилничка бе и зам.-кметът Милена Желева, за да сътворят заедно с възпитаниците на училището изящни червено-бели украшения.

Гостите бяха посрещнати с питка, а учениците разказаха история за създаването и значението на мартеничките в българския фолклор като поздравиха присъставащите със стихчета. Създадените днес символи на Баба Марта ще бъдат подарени на малчугани от Домове за деца лишени от родителски грижи. Децата изработиха и специално първомартенски „Пижо и Пенда”, които ще бъдат закачени в сградата на Община Стара Загора.

Зам.-кметът зарадва присъстващите като обясни, че в Инвестиционната програма на Община Стара Загора за 2020 година са включени необходимите три климатика за оборудване на концертната зала в сградата на "Етносвят", тъй като към момента, през зимния сезон, тя не се ползва. Това е едно дългогодишно желание на сдружението, което ще позволи пълноценно използване на сградата, стана ясно по време на събитието.

На творческото ателие присъсваха и зам.- областният управител Красимир Червилов и началникът на РУО-Стара Загора Татяна Димитрова.

Милена Желева взе участие и в мартенска работилничка в Регионалния исторически музей, където заедно с второкласници от  4 ОУ "Кирил Христов" изработи  традиционни мартеници от пъстра прежда и мъниста.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички