Дариха издания на Георги Раковски на библиотеки в Стара Загора

Всички 58 читалищни библиотеки в община Стара Загора получиха като дарение три фототипни издания на Георги Раковски

Дариха издания на Георги Раковски на библиотеки в Стара Загора | StandartNews.com

Всички 58 читалищни библиотеки в община Стара Загора получиха като дарение три фототипни издания на Георги Раковски, оставени в забвение повече от век. Книгите са отпечатани от издателство „Нитон“ по повод 200-годишнината от рождението му, която се чества през изминалата 2021 година. Кампанията за дарението е дело на фондация „Бъдители в подкрепа на учителите за професионално ориентиране на децата в България“ съвместно с логистичната фирма „Ойрошпед“.

Първото издание е списание „Българска старина“, което дава дълбоки научни познания за древността на българския език, както и преимуществото му пред всички европейски езици.

Втората книга - „Ключ българского язика“, представлява полагане основите на българското езикознание от Георги Раковски, a в третата - „Показалец“, се обяснява българският бит, обичаи, чествания на събития, като годеж, сватба, раждане на човек, кръщене, погребение и други.

Създава се за първи път на Балканите научната дисциплина етнография, въпреки че други балкански държави са имали политическа свобода десетилетия преди България. Раковски е първият, който анализира и съпоставя народната българска култура – духовна, социална и материална – с тази на съседни и далечни страни.

„Раковски – 200 години безсмъртие“ е последната книга с автор Иван Тренев, който дава пояснение върху всяка една от творбите на Раковски, неизвестни факти за живота и делото му, свое становище за значението му за българския народ, история и език. В творбата са представени взаимоотношенията на Раковски с възрожденските дейци Васил Левски и Христо Ботев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай