Петък,

Чакаме рейса повече от 10- минути - глобяват фирмата

От: Стандарт -
318
Чакаме рейса повече от 10- минути - глобяват фирмата
A
A
A

Допустимият интервал за движение на автобусите по една линия рано сутрин и късно вечер е до 20 минути, според утвърденото от Общинския съвет в Пловдив разписание

Всичките автобуси, които обслужват 29-те линии в Пловдив, трябва да пристигат до 10 минути на спирката в пиковите часове - от 6,30 до 9,30 ч. сутринта и 16,30 и 19,30 часа. Маршрутните разписания с точните интервали бяха утвърдени на последната сесия на Общинския съвет по предложение  на кмета Здравко Димитров.

През деня между 9,30 и 16,30 ч. рейсовете се разреждат, но са длъжни да минават максимум през 15  минути. По-голям е разрешеният интервал - до 20 минути, рано сутринта - от 5 до 6,30 ч., и от 19,30  до 23 часа. Ако бъде доказано, че интервалите не се спазват, съответният превозвач ще бъде глобен. 

Редовните пътници споделят, че в момента са принудени да чакат дори по 30-40 минути в късните вечерни часове и въпреки сигналите до Общината, закъсненията се повтарят.

От общинското предприятие „Организация и контрол на транспорт” обясниха, че по време на големия брой заразени, когато учебните заведения бяха затворени, автобусите  бяха намалени, за да не вървят полупразни. С отпадането на тези мерки с друга  заповед на кмета бяха пуснати повече рейсове, но тя е в сила до 31 юли. С решението на Общинския съвет маршрутите се запазват за постоянно, ако не ни сполети нова ковид вълна и отново не затворят училища, вузове, театри, спортни зали и заведения.

Успоредно в Общината се подготвя оптимизиране на маршрутните разписания с оглед на следващата стъпка - преминаване към нов механизъм за разплащане на километър, за който отдавна настояват превозвачите и който позволява по-голям контрол. Обсъжда се вариантът за уплътняване на разписанията на автобусите и намаляване на пробега на рейсовете от 19 160 000 км годишно на 16 801 000. След проучването на пътникопотока ще бъде разработена актуална транспортна схема. Едновременно с това администрацията подготвя обществена поръчка за надграждане на електронната система, която се оказа несполучлива.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com