Благоевград почете 134 години от Съединението

Обществеността на града положи цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България

Благоевград почете 134 години от Съединението | StandartNews.com

С поднасяне на цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за обединението и независимостта на България на площад „Георги Измирлиев” благоевградската общественост почете 134 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Пред паметника в знак на почит и признателност сведоха глави зам.- кметът Иво Николов,  депутатката от ГЕРБ Даниела Савеклиева, зам.- областният управител Иван Стоянов, председателят на ОбС-Радослав Тасков, омбудсманът на Благоевград доц. д-р Валентин Василев, отец Дончо и отец Петър от благоевградския православен храм „Въведение Богородично“, общински съветници, представители на културни институти, представители на политически партии, общественици, граждани.

Биг Бенд Благоевград изсвириха Химна на България, както и други бележити български песни.  Исторически факти от делото на дедите ни и борбата за Съединението припомниха Елиза Тодорова от театрална школа  "Ер малък" към ДТ " Енчо Халачев" и ръководителят Бранимир Митов.

На днешната дата - 6 септември, през 1885 година е провъзгласено Съединението на Източна Румелия и Княжество България. По силата на Берлинския договор от 1878 г. Южна България, наречена по искане на английската дипломация Източна Румелия, е откъсната от възобновената българска държава и включена отново в пределите на Османската империя. Българското население от Областта не се примирява с несправедливите решения на Берлинския договор и незабавно повежда борба против тях. На 6 септември 1885 година формираните в околните на Пловдив села и градове чети  се отправят към областния център, където обграждат конака и обявяват Съединението на Източна Румелия и Княжество България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай