Неделя,

Благоевград домакин на „Нова българска музика в 7/8“

От: Стандарт -
Благоевград домакин на „Нова българска музика в 7/8“
A
A
A

Благоевград ще бъде домакин на Национален конкурс за авторски вокални инструментални произведения на фолклорна основа „Нова българска музика в 7/8“. Инициативата се провежда за първа година в областния център.
Тя има за цел  да стимулира създаването на нови авторски вокални и иструментални произведения, нови произведения за солово пеене и солов инструмент, които да популяризират българското фолклорно наследство.
 
В конкурса могат да вземат участие творци, професионалисти и любители не само от България, но и от чужбина. Сред целите инициативата е и да се даде възможност на творци, които не владеят нотопис, да създадат нови фолклорни песни и инструментални творби. Идеята е да се продължи многовековната традиция на устното народно творчество, съхранило българското национално фолклорно богатсво векове наред.Конкурсът се провежда в два кръга.

Първият кръг включва селекция на представените произведения от професионално жури. Вторият, финален етап, предвижда концерт с допуснатите творби и окончателно класиране. Концертът ще се проведе на 3 октомври в Благоевград.
 
Партитури и аудио запис на произведенията, трябва да бъдат изпратени на адрес: Благоевград, п.к. 2700, Община Благоевград, пл. „Георги Измирлиев“ 1, за конкурса „Нова българска фолклорна музика -7/8“, Крайният срок за подаване на творбите е 13 септември.  Освен произведенията, в плика трябва да има данни на подателя-кандидат: трите имена, пълен и точен адрес, телефонен номер и имейл.
 
Кандидатите, допуснати за участие във финалния  концерт, ще бъдат уведомени от организаторите своевременно. Предвиден е и награден фонд, в размер на 10 000 лв., осигурен от фондация „Св. Георги Победоносец” – Балтимор, САЩ.
 
Конкурсът за авторски вокални и инструментални произведения на фолклорна основа се организира по идеята и със съдействието на Георги Лазаров, който живее от дълги години в град Балтимор, САЩ и професионалната подкрепа на известната българска народна певица Татяна Сърбинска, известна с изпълнението на песента „Катерино моме“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички