Банско с кампания за рециклиране през октомври

"Екопак България" е партньор на общината

Банско с кампания за рециклиране през октомври | StandartNews.com

Стартира кампанията за събиране и рециклиране на отпадъци от хартия и картон във всички училища, детски градини, хотели, ресторанти и кафенета в Банско. Партньор на общината е „ЕКОПАК България“, организацията отговорна за обслужването на цветните контейнери и рециклирането на отпадъците. Мотото на инициативата е „Всички заедно за природата“. Целта е да се насочи вниманието на учениците, най-малките деца в детските градини, родители, учители и бизнеса към разделното събиране и рециклиране на отпадъци. В рамките на месец октомври 2020 г. В училищата ще се дискутира темата за замърсяването на околната среда с отпадъци, как се преработват те и какъв е ефектът за природата. Целта на организаторите е да  информират подрастващите за екологичните проблеми - следствие от замърсяването с отпадъци. На 27 и 28 октомври, всяко училище и детска градина ще организира пункт за събиране, а бизнесът може да предаде събраните отпадъци в Общинския гараж на ул. Дунав №22.

Правилата за предаване на хартия и картон са следните:

•         Всички събрани отпадъци трябва да са сгънати и завързани на вързоп или поставени в плик така, че да могат да бъдат премерени;

•         Картоните трябва да бъдат сгънати и подготвени в пакет;

•         Няма да бъдат приемани замърсени и омазнени хартии от хранителни продукти, санитарни хартии (салфетки, кухненски хартии и др.);

•         Няма да бъдат приемани стари книги. Всяко дете, което иска да дари стара книга, ще може да я предаде на 5 ноември на специално организиран за целта пункт.

Екопак България ще осигури книги за най-активните участници от различните възрасти: „Малки юначета с празни тумбачета“, „Ти можеш да спасиш планетата“ и „Грийн тийн“.

Всяка детска градина, която се включи и предаде минимум 100 кг отпадъци от хартия и картон, ще получи комплекти картонени кошчета за разделно събиране.

Всеки ученик, донесъл над 5 кг хартия, ще получи награда - тетрадка от рециклирана хартия.

Хотелите, заведенията и магазините, които се включат и донесат минимум 100 кг отпадъци от хартия и картон, ще бъдат наградени със „зелен“ сертификат от Община Банско и Екопак България.

Най-активното училище ще получи грамота!

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай