Банскалийка с шанс да участва на паралимпийските игри в Пекин

Стела Янчовичина вече е в топ 10 на световната ранглиста в параалпийските ски

Банскалийка с шанс да участва на паралимпийските игри в Пекин | StandartNews.com

Алпийската скиорка Стела Янчовичина от Ски клуб "Банско" е на крачка от квотата за Паралимпийските зимни игри в Пекин през март 2022 г. Тя се представи блестящо на първите за сезона състезания - кръг от Световната купа за параалпийски ски, който се проведе в Ростерхохе, Австрия. Водена от треньорките на Ски клуб Банско Милена Чакърова и Саша Бистрина, Стела направи дебют в параалпийските ски и веднага заяви сериозни претенции за присъствие в световния параалпийски спорт.

На изключително труден и заледен терен, Стела завърши първия слалом на 12 място, а на втория се качи с четири позиции по-нагоре и с 8-то си място влезе в Топ 10 в света при жените. Треньорките определят успеха и́ – трета в своята категория, като впечатляващ, тъй като Стела не е карала ски нито ден преди състезанията. Те поясняват, че това класиране е изключително важно, защото без него момичето от Банско не може да влезе в квотата за Паралимпийските игри.

Стела Янчовичина участва в състезанията картотекирана от Българската паралимпийска асоциация, но продължава да тренира активно в Ски клуб Банско, където членува от първото си стъпване на ски преди години.

Финансирането на тренировъчния процес на новата ски-надежда на Банско бе одобрено на специална среща между кмета на Банско Иван Кадев, председателя на клуба Борис Колчагов и председателя на асоциацията Илия Лалов. Затова и знамето на Банско се вееше на фона на алпийските върхове, а българският трикольор беше сред националните флагове на още 24 държави от четири континента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай