Сряда,

БАБХ откри нарушения по блок масите на Черноморието

От: Мартина Суботинова -
A
A
A

От началото на юни инспекторите на Бългаската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са проверили над 400 обекта в област Варна. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания, а най-честите нарушения са лошата противоепидемична защита на храните по блок масите в хотелите, а също и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол", коментира д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна, предава БНТ.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията, които следва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход.

За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекциони средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", допълни Маринова.

В случай че клиентите на заведенията станат свидели на нарушение, също следва да сугнализират на отговорните институции. Засилените проверките ще продължат до края на септември.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички