Неделя,

БАБХ откри нарушения по блок масите на Черноморието

От: Мартина Суботинова -
520
БАБХ откри нарушения по блок масите на Черноморието
A
A
A

От началото на юни инспекторите на Бългаската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са проверили над 400 обекта в област Варна. Един от тях е затворен, тъй като е работел без регистрация. Издадени са 52 предписания, а най-честите нарушения са лошата противоепидемична защита на храните по блок масите в хотелите, а също и неточната информация на етикетите.

"Нарушения са открити и по отношение на материално-техническа база, структура и оборудване, некоректно водене на записи към системите за самоконтрол", коментира д-р Костадинка Маринова от отдел "Контрол на храните" в ОДБХ Варна, предава БНТ.

Проверката на инспекторите започва от продуктите във фризерите на заведенията, които следва да се съхраняват при температура не по-висока от минус 18 градуса. Храните трябва да са в срок на годност и да имат сертификат за произход.

За няма замърсяване на продуктите в кухнята, почистване трябва да се прави на всеки час.

"Следи се за хигиена на персонала, хигиена на помещения и оборудване, осигуряване на дезинфекциони средства, използване на лични предпазни средства. При нарушения, които застрашават здравето на потребителя, се стига до затваряне на обекта", допълни Маринова.

В случай че клиентите на заведенията станат свидели на нарушение, също следва да сугнализират на отговорните институции. Засилените проверките ще продължат до края на септември.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички