4 села в община Самуил готвят екопротест

4 села готвят протести, ако започне изграждане на лагуна за течна тор

4 села в община Самуил готвят екопротест | StandartNews.com

Четири села в община Самуил заплашват с протести, ако агрофирма започне изграждането на лагуна за течна тор в техните землища. Жителите на селата Богданци, Голяма вода, Кара Михал и Хърсово се обявяват против намерението на дружество „Агротайм“ да складира животинските отпадъци от свинекомплекса си в Исперих на тяхна територия. Хората се опасяват, че лагуната ще замърсява въздуха и ще понижи качеството им на живот, обясни кметът на общината доктор Бейтула Сали.

От фирма „Агротайм“ уверяват, че ще изградят съоръжението за отпадни продукти по най-съвременна датска технология. Хранилището ще бъде напълно херметизирано, а датчици ще следят торта да не прониква неконтролирано в почвата. Собственикът на компанията Иван Иванов обясни, че дружеството планира да използва естествените продукти за наторяване, а това ще подобри силно качествата на почвата. Земята , която „Агротайм“ обработва в община Самуил принадлежи на местните хора, а дружеството е само арендатор, обяснява той.

Община Самуил не е дала разрешително за изграждане на планирания от дружеството обект. Организираната от местните хора подписка против инвестиционното намерение на „Агротайм“ е подкрепена вече от 600 души. Агрофирмата е завела дело срещу местната управа и датата на процеса е насрочена за началото на декември. Жителите на четирите села планират да излязат на протест в деня, в който съставът на административния съд в Разград разглежда казуса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай