Понеделник,

168 г. от рождението на Стамболов: Велико Търново го почита

От: Стандарт, снимка община Велико Търново -
103
168 г. от рождението на Стамболов: Велико Търново го почита
A
A
A

Днес се навършват 168 години от рождението на политика и общественика Стефан Стамболов. Годишнината ще бъде отбелязана с общоградско поклонение в родния му град Велико Търново. Заради епидемичната обстановка тази година няма да има военен ритуал.

Пред паметника на бележития българин в началото на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъдат положени цветя на признателност и отслужен благослов, след което ще прозвучи българският химн. Общоградското поклонение е от 11 часа, съобщи БНР.

 Безспорен е приносът на Стефан Стамболов за развитието на България, припомни историкът от Великотърновския университет професор Пламен Павлов и допълни:

„Има неразбрани аспекти от неговата дейност, има изключително много хули по негов адрес, които продължават в някакъв смисъл и до днес. А няма съмнение, че когато говорим за строители на съвременна България, строител номер едно несъмнено е самият Стефан Стамболов. Какво модерна България би представлявала без Стефан Стамболов – на практика цялата модерна инфраструктура, пристанищата на Варна и Бургас, жп линиите, грижата му за Северна България, нещо което кореспондира с днешната реалност, законът за насърчение на местната индустрия“.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички