168 г. от рождението на Стамболов: Велико Търново го почита

Има неразбрани аспекти от неговата дейност, казва историкът Пламен Павлов

168 г. от рождението на Стамболов: Велико Търново го почита | StandartNews.com

Днес се навършват 168 години от рождението на политика и общественика Стефан Стамболов. Годишнината ще бъде отбелязана с общоградско поклонение в родния му град Велико Търново. Заради епидемичната обстановка тази година няма да има военен ритуал.

Пред паметника на бележития българин в началото на Самоводската чаршия във Велико Търново ще бъдат положени цветя на признателност и отслужен благослов, след което ще прозвучи българският химн. Общоградското поклонение е от 11 часа, съобщи БНР.

 Безспорен е приносът на Стефан Стамболов за развитието на България, припомни историкът от Великотърновския университет професор Пламен Павлов и допълни:

„Има неразбрани аспекти от неговата дейност, има изключително много хули по негов адрес, които продължават в някакъв смисъл и до днес. А няма съмнение, че когато говорим за строители на съвременна България, строител номер едно несъмнено е самият Стефан Стамболов. Какво модерна България би представлявала без Стефан Стамболов – на практика цялата модерна инфраструктура, пристанищата на Варна и Бургас, жп линиите, грижата му за Северна България, нещо което кореспондира с днешната реалност, законът за насърчение на местната индустрия“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай