Епизод 8! Предателство! Две писма променят историята за Левски

Агентите, дебнели Апостола, получавали космически заплати

Космически за времето си заплати получавали агентите на турската мрежа, които дебнели Васил Левски. Разкритието направи един от най-големите изследователи на Апостола на свободата проф. Пламен Митев в подкаста на „Стандарт”. Главният редактор Славка Бозукова разговаря ексклузивно с проф. Митев за заветите и мечтите на най-великия българин, а също така и за митовете около него. Новият Епизод 8 от подкаска бе излъчен на 13 февруари 2024 г., вторник.

Проф. Митев хвърли светлина върху новите документи от Османския архив. На въпроса имало ли е българи и дори съмишленици на Левски в турската информаторска мрежа проф. Митев обясни: „Това е голямата енигма за нас, историците. Защото и в новите, но и в други документи се вижда, че има българи, които са използвани за агенти. Ние знаем имената на някои от тези агенти, още преди да открием новите документи в Османския архив в Истанбул”.

Става дума за техните псевдоними. Те се цитират в различни телеграми, които си разменят управителите на санджаците в Дунавския вилает. Но по-важното е, че в  доклад от 16 септември 1872 г., Хамди паша иска одобрението на великия везир за отпускане на допълнителни средства за финансиране на дейността на агентите – включително агенти под прикритие, разкри проф. Пламен Митев. И великият везир Рушди паша се съгласява да се изплащат суми до 3000 гроша месечно на всеки агент. А в случай, че подаде ценна информация, може да получава много по-голяма парична награда.

Проф. Пламен Митев даде и сравнение, което да обясни колко високо възнаграждение е било това.

Годишната заплатата на едни от най-добрите ни учители - от ранга на Ботьо Петков, на Сава Филаретов, на Добри Чинтулов, се е движела между 10 и 12 000 гроша.  А тези агенти са получавали 3000 гроша на месец, при положение, че ако дадат ценна информация, са можели да получат и повече.

Проф. Пламен Митев призна, че за него като шок е дошла информацията от новите документи, според която турските власти са се сдобили с две писма на Любен Каравелов, които са изпратени до Васил Левски, преди той да ги получи. Хамди паша дори информира великия везир, че са успели да придобият двете писма – да ги преведат на турски и да ги върнат на куриера и след това те попадат в ръцете на Васил Левски.

Кой е предателят, предоставил двете писма – не пропускайте новия подкаст на „Стандарт”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай