Епизод 6! Меглена Плугчиева: Длъжници сме към нашите сънародници в чужбина

Пред очите ми са техните насълзени очи – пълни с носталгия, каза още тя

Длъжници сме към тези наши сънародници, които са в чужбина и, които милеят за българското, а нямат възможност да го получат там. Това разказа в новия подкаст на „Стандарт“ „Чудесата на България“ дългогодишният дипломат и бивш вицепремиер на България Меглена Плугчиева. В епизод 6 главният редактор на медията Славка Бозукова разговаря с нея за дипломацията и културата, за ролята на държавата в представянето й пред света.

Новия подкаст може да гледате в специалната рубрика Podcast в агенция „Стандарт” и в YouTube канала на „Стандарт”. Можете да слушате подкаста и в Spotify.
"Първо, радвам се, че сте запазили добър спомен. Това беше в Елванген, каза още Плугчиева.

 

Посветено на 24-ти май. – на братята Кирил и Методий. Както е известно, на един от братята – св. Методий е съответно погребан в този манастир в Елванген, в Германия. И всяка година ние отбелязваме съответно тази светла за България дата – 24-ти май – Ден на българската писменост и
култура. И това беше традиционно и изключително уважавана инициатива и то германиските ни партньори.

Трябва да кажа, че за българската общност именно тези инициативи, проекти особено по културна дипломация, по публична дипломация, са изключително важни. Защото те дават възможност на нашите съграждани да чувстват посолствата като свой дом. Вие ме връщате и в Германия, и в Швейцария при всички тези различни инициативи, които сме правили. Пред очите ми са тяхните насълзени очи – пълни с носталгия, пълни с емоция, с чувство и това е малкият подарък, който ние можем да направим за тях.

Защото колкото и да са успешни на Запад. Както е известно – чужбина дава много: дава пари, дава кариера, но не заменя Родината. И за това трябва да Ви кажа, че наистина трябва да има тази постоянна политика чрез посолствата, за да можем българските граждани и децата –чрез българските училища, каза Плугчиева". 

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА НОВИЯ YOU TUBE КАНАЛ НА СТАНДАРТ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай