Йордан Гинев, ИТН: Въвеждаме широко мълчаливото съгласие

Работим за пряка демокрация - електронно гласуване на избори и референдуми

Йордан Гинев, ИТН: Въвеждаме широко мълчаливото съгласие | StandartNews.com
  • Работим за пряка демокрация - електронно гласуване на избори и референдуми
  • Изнесените услуги са индустрията на знанието, тя носи развитие на градовете, казва Йордан Гинев, водещ експерт на ИТН в специално интервю за в. "Стандарт"

Йордан Гинев е ИТ предприемач, съосновател на една от най-големите български ИТ компании. Има повече от 15 години опит в управлението на клиенти, локации и компании. Бизнес експертиза в управление на ИТ услуги, оптимизиране на бизнес процеси, стратегическо планиране, бизнес развитие.В периода 2015 - 2020 е главен оперативен директор на немска компания за услуги в сектора на дигиталния маркетинг и развитието на продажби. Развива съществуващата мрежата на компания от офиси в Германия с откриването и разрастването на операции в Барселона, Испания и Варшава, Полша.Член на борда на директорите на Българската Аутсорсинг Асоциация, в момента AIBEST, за периода 2017-2018 година.Извън ИТ бизнеса има опит и в сектора на човешките ресурси. От 2012 е управляващ съдружник на компания за подбор на персонал и предоставяне на служители на временна заетост. В момента компанията разполага с офиси в 6 държави и общо 19 града.

 

  • Старата власт се страхува от е-управлението заради пълната прозрачност на всички действия
  • Дигиталния свят не може да замени чиновника, но ще му даде време заработа с мисъл
  •  Електронното здравеопазване ще спре източването на Здравната каса

 

- Г-н Гинев, засилване на пряката демокрация е водещ приоритет за "Има такъв народ". Едно от първите неща, които партията предвижда в сектор "Администрация и електронно управление" е въвеждането на дистанционно електронно гласуване на избори и референдуми. Какви са стъпките за това и кога този вид гласуване може да е факт у нас?

- Пряката демокрация е инструмент, който може директно да даде силата на хората да взимат решенията за съдбата си. За да се реализира това, е необходимо на първо място да се създаде сигурен и удобен начин на всеки един от гражданите да участва в този процес. Необходимо е да се започне от най-първичния проблем в изборната система, а именно да се определи реалният брой на населението, което има право на гласуване, т.е. да се премахнат мъртвите души в избирателните списъци. Следващото нещо, заложено в нашата програма, а също и изискуемо от Европейската комисия, е създаването на електронна идентичност за удостоверяване на всеки един гражданин. Именно чрез нея може да бъде приложено условието гласувания и референдуми да бъдат достъпни за всеки един гражданин, който има желание да даде своя глас. Чрез тези първични стъпки в страната могат да се сложат основите както на електронно управление, така и електронно гласуване. Не на последно място трябва да се изгради и доверие към институциите, които да могат да предоставят реална и достоверна информация на населението.

- Години наред слушаме как електронното правителство е приоритет, но ГЕРБ така и не успя за го въведе. Каква е причината - липса пари, на подготвени кадри, на желание или на нещо друго?

- България от много години е на челните места за предпочитани ИТ дестинации в престижни класации на водещи консултантски компании като AT Kerney, McKinsey и други. В страната ни работят ИТ специалисти които по никакъв начин не отстъпват на своите колеги от всяка една друга държава. Подготвени кадри със сигурност имаме.В последните няколко програмни периода на ЕС средствата за дигитализация постепенно се увеличават все повече, като в момента са на второ място по тежест след тези за справяне с климатичните промени. Видно е, че и пари за нещо подобно има.Основните проблеми да нямаме функциониращо в пълнота електронно управление е липсата на желание и огромната съпротива на ниво отделна администрация. Електронното управление ще осигури прозрачност и проследимост на управлението, което по всяка вероятност е притеснявало управляващите до момента. В същото време липсата на ясен комуникативен план към всички държавни администрации, заедно с техните служители води и до сериозния отпор. Необходимо е да се разясни на тези хора, че тези промени всъщност ще облекчат тяхната работа, а и те ще получат необходимите обучения за това.

- Бюрокрацията е най-големият бич за бизнеса. Какви реформи предвиждате, за да бъде сведена до минимум?

- Предвиждаме систематично опростяване и оптимизация на административните процедури и процеси. Смятаме да въведем широко института на мълчаливото съгласие, така че бездействието на администрацията да не ни спъва. Планираме да опростим сделките с движимо и недвижимо имущество, така че да се намали нуждата от разкарване до нотариуси и гишета. Също така да сложим край на издаването на удостоверения за вече съществуващи електронни данни, включително чрез отмяна на таксите за издаването им. Това включва честите днес удостоверения за гражданско състояние, трудова книжка, характеристика на земеделска земя, скици на имоти и много, много др.  Предвиждаме да премахнем излишните ограничения по постоянен или настоящ адрес за ред административни услуги, като издаването на лични документи. Ще ускорим прехода към електронно правосъдие.

- Каква е новата роля на чиновника в дигиталния свят?

- Дигиталния свят не може да замени служителя в администрацията. Той ще продължи да предоставя услугите, които прави и до момента, но времето което губи, за да се бори с административни недомислици ще бъде намалено. Напрежението което всеки един чиновник изпитва в момента, виждайки недоволните граждани, чакащи от опашка на опашка, трябва да бъде сведено до минимум. За сметка на това, той трябва да има повече време да изпълнява задачите, касаещи неговата експертиза, което ще направи работата му значително по-ефективна.Неоснователни са страховете, че огромна част от служители ще бъдат заменени от компютри и изкуствен интелект. Това ще е факт за стандартните и повтарящи се действия, но това ще отвори просто повече време за работа на мисълта с цел улеснение и ефективност.  

- България е на последно място в ЕС по навлизане на цифровите технологии в икономиката. Как това изоставане може да бъде преодоляно?

- Реализирането на работещо в пълнота електронно управление на ниво държавна администрация, общини, такова, което позволява да бъдеш обслужен от всяко място, всяко устройство и по всяко време, ще повиши неимоверно индекса на навлизане на цифровите технологии в икономиката. Освен подготвените кадри, ние разполагаме и с една от най-бързите скорости на интернет в света, така че имаме всички предпоставки да минем много напред в класацията.

- Т секторът е сред най-бързо развиващите се у нас. В същото време дигиталните умения на голяма част от населението, особено по-възрастната, изостават. Как ще бъде запълнен вакуумът между нуждите на бизнеса и подготовката на работната сила?

- Увеличението на дигиталните умения на населението е двустранен процес. Както самите хора трябва да проявят желание за придобиване на тези способности, така и държавата е необходимо да създаде условия това да се случи. В Плана за възстановяване има посочени средства за предоставяне на не малко ресурси за точно тези обучения и квалификации. Но отново е важно тези ресурси да доведат до необходимия резултат. В края на следващия програмен период е важно да можем да предоставим данни за това колко човека са имали достъп до обучения и да бъдат предоставени данни до каква степен са повишили своите дигитални умения.

- Изоставаме и във въвеждането на електронно здравеопазване, електронни здравни услуги. Какви мерки планирате?  

- Електронното здравеопазване ще даде възможност да се справим с няколко наболели проблема. Въвеждането на електронен здравен картон, електронна рецепта и свързани здравни данни между отделните институции е това, от където трябва да се тръгне. Успешното им реализиране до голяма степен ще ограничи възможностите за източването на здравната каса. Ще спре злоупотребите с фиктивното настаняване в лечебно заведение, само за да се използват средствата.Необходима е активна работа с всички институции, за да се случи това.

- Бъдещето е свързано с индустрията на изнесените услуги, която доскоро бе съсредоточена главно в София. Какви възможности за развитие на регионите и за откриване на нови работни места дава тя?

- Индустрията на изнесените услуги отдавна излезе от рамката "евтина работна ръка". Вече в голяма степен тук се говори за услуги с добавена стойност, които влияят позитивно на редица други бизнес фактори освен цената, като например - ефективност, продуктивност, фокусиране върху водещите дейности. За да отговори на новите предизвикателства, се наемат и работят вискообразовани, технически подготвени кадри, говорещи различни езици. Така наречената индустрия на изнесените услуги, е вече известна като индустрия на знанието. Престижно е за всеки един регион, компании от бранша да оперират там, защото това означава повече възможности за млади, образовани хора с високи амбиции от гледна точка на развитие и заплащане. Веднъж стъпили в определен град компаниите бележат бърз растеж на брой служители, което автоматично води до осезаема промяна в динамиката на покупателната способност на хората.Хубаво е, че вече имаме позитивния пример как в рамките само на няколко години съвместна работа между държава и бизнес един регион като Пловдив, се превърна в предпочитана дестинация за компаниите от сектора. Наблюдаваме позитивния пример и на други места - Варна, Бургас. И други градове имат възможност да привлекат компании, но е необходимо малко предварителна инвестиция. За да избере една компания локация е необходим един комплекс от свършена работа - възможности за офис сгради от висок клас, наличие на една първоначална бройка от бързо и лесно за назначаване подготвени кадри, градска среда, която да привлече допълнителен брой млади хора. Всичко това трябва да е добре оформено в рекламни материали и презентирано по правилния начин, защото обикновено решенията се взимат след само една среща.

- Програмата на ИТН предвижда повече контрол в ръцете на гражданите. Бихте ли дал конкретни примери?

- Крайно време е гражданите да имат активна роля в управлението на държавата и да им се даде повече контрол.Основен наш приоритет е да се улесни провеждането на референдуми, така че накрая на деня резултатите от тях да имат реален, а не както в момента чисто информативен характер. Въвеждане на електронна подписка за осъществяването им, намаляване на броя на подписите и увеличаване на периода на събирането им, както и разрешаването за електронно дистанционно гласуване, ще направят референдумите точно това - форма за управление от гражданите.Предвиждаме и внедряване на електронна платформа за обществените поръчки, която дава пълна прозрачност и проследимост на процеса. Трябва да е ясно и лесно достъпно, кога е пусната съответната поръчка, какви са критериите за участие и кой ги е създал, срокове за кандидатстване. В процеса на избор на изпълнител, отново трябва да има информация за участието, критериите, по които е спечелил и резултатите на всички останали участници. Това е изключително важно. Информацията за изразходваните средства в процеса на работа, както и каква е гаранцията за изпълнението са абсолютно задължителни. Ако цялата тази информация е събрана в една електронна платформа, широко и лесно достъпна, всеки един гражданин ще може да я види и прочете и да я отнесе до съответната институция при нужда. Но ако всички замесени в този процес са наясно, че той е изцяло публичен, нуждата от контрол предполагам, че рязко ще спадне.За да може процесът по задаване на въпроси и сигнализиране за нередности да бъде улеснен и насърчен, смятаме че е необходима единна платформа за обратна връзка с гражданите. Тази платформа трябва да е отворена, така че да могат в последствие да се програмират различни приложения, които да покриват нуждите от допълнителните електронни услуги, които ще се развиват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай