Вторник,

Янко Янков: Нова политика на МО в строителството

От: СТАНДАРТ -
140
Янко Янков: Нова политика на МО в строителството
A
A
A

Необходима е нова политика на Министерството на отбраната в областта на строителството и  строителните услуги - като неразделна част от инфраструктурата на отбраната. Това каза кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР Янко Янков, който е от гражданската квота.

Той обясни, че елементите от основната инфраструктура на отбраната са общо около 8500 с разгъната застроена площ около 3,5 млн. кв. метра. Съгласно изготвените оперативни разчети по окрупнени показатели за извършване на различните видове ремонти, включително капитални, усъвършенстване и създаване на ново качество на способност на военната инфраструктура в съответствие с изискванията на НАТО, са необходими около 450 млн.лв. За ежегодна поддръжка, спешни и аварийни ремонти на инфраструктурата на отбраната са необходими около 20 млн. лв.

„За последните 3 години за тази цел бяха заделени едва 4,5 млн. лв.“, изтъкна Янков и допълни, че изводът, който се налага от само себе си е, че ако се продължава по този начин, то няма да има годни летища, от които да излитат и кацат старите и новозакупените самолети, няма да има къде да акостират корабите, а пехотата ще трябва да излезе на палатки.

По думите му сериозен е проблемът с контрола върху строителството и строителните услуги. „Пример в това отношение е, че ¼ от задълженията на ВМА са в резултат от неправилно проведени процедури, многократно завишени цени в приетите оферти и липса на квалифицирани лица в това отношение в  длъжностното разписание. Подобна е картината и в изпълнителните агенции към Министерството на отбраната“, заяви кандидатът за народен представител.

Янко Янков посочи и друг проблем - огромното, с години, закъснение в голяма част от строителството по офсетните програми  - хангарите за вертолети в Крумово и Варна. „По споразумението със САЩ за съвместните съоръжения в Ново село, Министерството на отбраната е издало разрешение за строителство. А как и кога ще бъдат въведени в експлоатация никой не знае“, изтъкна той.

Според Янков прави впечатление, че в Министерството на отбраната се увеличиха второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, които трябва да поддържат придадената им инфраструктура, без да имат съответната експертна структура и необходимите длъжностни лица с адекватен капацитет.

„За решаване на тези проблеми е наложително регламентиране, чрез акт на министъра на отбраната, на организацията по планирането, експлоатацията и контрола по строителството и строителните услуги. Осигуряване на необходимите финансови средства за поддържане на съществуващата инфраструктура на отбраната и изграждане на нова, неразделна част от развитието на Въоръжените сили на Република България. Създаване, към второстепенните разпоредители с кредити, на необходимите структури с експертни длъжности по управление и поддържане на недвижимата собственост на Министерството на отбраната“, обясни Янко Янков. 


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички