Янко Янков: Нова политика на МО в строителството

Сериозен е проблемът с контрола, каза кандидатът за народен представител

Янко Янков: Нова политика на МО в строителството | StandartNews.com

Необходима е нова политика на Министерството на отбраната в областта на строителството и  строителните услуги - като неразделна част от инфраструктурата на отбраната. Това каза кандидатът за народен представител от „БСП за България“ в 24 МИР Янко Янков, който е от гражданската квота.

Той обясни, че елементите от основната инфраструктура на отбраната са общо около 8500 с разгъната застроена площ около 3,5 млн. кв. метра. Съгласно изготвените оперативни разчети по окрупнени показатели за извършване на различните видове ремонти, включително капитални, усъвършенстване и създаване на ново качество на способност на военната инфраструктура в съответствие с изискванията на НАТО, са необходими около 450 млн.лв. За ежегодна поддръжка, спешни и аварийни ремонти на инфраструктурата на отбраната са необходими около 20 млн. лв.

„За последните 3 години за тази цел бяха заделени едва 4,5 млн. лв.“, изтъкна Янков и допълни, че изводът, който се налага от само себе си е, че ако се продължава по този начин, то няма да има годни летища, от които да излитат и кацат старите и новозакупените самолети, няма да има къде да акостират корабите, а пехотата ще трябва да излезе на палатки.

По думите му сериозен е проблемът с контрола върху строителството и строителните услуги. „Пример в това отношение е, че ¼ от задълженията на ВМА са в резултат от неправилно проведени процедури, многократно завишени цени в приетите оферти и липса на квалифицирани лица в това отношение в  длъжностното разписание. Подобна е картината и в изпълнителните агенции към Министерството на отбраната“, заяви кандидатът за народен представител.

Янко Янков посочи и друг проблем - огромното, с години, закъснение в голяма част от строителството по офсетните програми  - хангарите за вертолети в Крумово и Варна. „По споразумението със САЩ за съвместните съоръжения в Ново село, Министерството на отбраната е издало разрешение за строителство. А как и кога ще бъдат въведени в експлоатация никой не знае“, изтъкна той.

Според Янков прави впечатление, че в Министерството на отбраната се увеличиха второстепенните разпоредители с бюджетни кредити, които трябва да поддържат придадената им инфраструктура, без да имат съответната експертна структура и необходимите длъжностни лица с адекватен капацитет.

„За решаване на тези проблеми е наложително регламентиране, чрез акт на министъра на отбраната, на организацията по планирането, експлоатацията и контрола по строителството и строителните услуги. Осигуряване на необходимите финансови средства за поддържане на съществуващата инфраструктура на отбраната и изграждане на нова, неразделна част от развитието на Въоръжените сили на Република България. Създаване, към второстепенните разпоредители с кредити, на необходимите структури с експертни длъжности по управление и поддържане на недвижимата собственост на Министерството на отбраната“, обясни Янко Янков. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай