ГЕРБ: Въвеждаме електронна призовка

Правим механизъм за ранно известяване на фирми, застрашени от фалит

ГЕРБ: Въвеждаме електронна призовка | StandartNews.com

 

  • Ще внесем промени в основния закон, за да създадем възможност за индивидуална конституционна жалба
  • Правим механизъм за ранно известяване на фирми, застрашени от фалит
  • Планираме цялостен ремонт на пистата на колодрума в Разград
  • Разделяме ВСС на прокурорски и съдебен, правим два инспектората
  • Отсъствието на  Цветанов не ни се отрази
  • Манолова не е нов играч, Слави няма комуникация с обществото
  • Изграждаме хоспис в Разград, ремонтираме пречиствателната станция, правим мащабни пътни ремонти, казва Десислава Атанасова от ГЕРБ в интервю за вестнуик "СТАНДАРТ"

- Трудно ли се прави предизборна кампания по време на пандемия, г-жо Атанасова?
- Разбира се. За първи път сме в кампания, в която преди всичко трябва да приложим мерки, за да защитим хората - както тези от екипа ни, така и избирателите. Имаме срещи. Даваме си сметка обаче че голяма част от хората се страхуват да не се заразят с ковид. Вярвам, че със засилване на темповете по ваксинирането хората ще станат доста по-спокойни. Това е единственият начин  държавата ни да се справи с пандемията.
- Съдебната реформа в момента е лайтмотивът на предизборната кампания на новите участници на политическия терен. Предвижда ли ГЕРБ още съдебни реформи и ако да - в каква посока ще бъдат те?
- Съдебна реформа бе извършена през 2015 г. и то с волята и чрез мандата на ГЕРБ. Хората очакват бързо и справедливо правосъдие.В изминалите 4 години реформите бяха насочени към гарантиране на бързо и справедливо правораздаване и правоприлагане. В изпълнение на ключово решение на Европейския съд по правата на човека въведохме механизъм за разследване на главния прокурор и неговите заместници. "Специален прокурор" ще отговаря за разследването. Въведохме гаранции за независимостта на "специалния прокурор". През следващите 4 години ще надградим постигнатото с нови реформи.
- ГЕРБ обяви програмата си. И в нея се предвижда в следващото НС отново да внесете  искане за промяна на конституцията. Защо?
- Преди всичко ще търсим съмишленици за промени в Закона за съдебната власт, включително и в конституцията. Предвиждаме разделянето на Висшия съдебен съвет /ВСС/ на два съвета - прокурорски и съдебен. Ще засилим прекия избор от страна на магистратите, като намалим квотата в Съвета на съдиите, избирана от Народното събрание. Това ще прекрати спекулациите, че политиците кадруват в съдебната власт.Ще гарантираме по-задълбочени и ефективни  проверки за съдиите и съответно за прокурорите и следователите, като създадем  два отделни инспектората в съдебната система.Предвиждаме още пряк достъп на гражданите до Конституционния съд за защита на техните права и свободи чрез индивидуална конституционна жалба. За въвеждането й обаче, както и за създаването на конституционен механизъм за разследване на главния прокурор и заместниците му и за засилване на независимостта на съда и прокуратурата са необходими конституционни реформи. ГЕРБ ще търси консенсус за тези конституционни промени.
- Какво предвиждате за гарантирането на по-бързи съдебни процеси?
- На българските граждани дължим още по отношение бързината на процеса. Преписките  по административни дела ще бъдат цифровизирани. Обмяната на информация между  административни съдилища, включително  с  Върховния административен съд, ще става по електронен път. По административните дела ще се даде възможност за електронно призоваване на страните, ще се регламентират онлайн съдебни заседания. Това ще позволи още по-бързо и прозрачно правораздаване.
- Заложили сте промени, свързани с фалит на фирми. Какви са те?
- За подобряване на конкурентоспособността  на фирмите ще бъде повишена ефективността на производството по несъстоятелност. За да помогнем на бизнеси в риск, ще разработим  система за ранно предупреждение за опасност  от изпадане в неплатежоспособност.
- 10 години ГЕРБ прави избори с Цветан Цветанов. Сега сте едни срещу други. Виждате ли сериозна конкуренция в лицето на Републиканци за България?
- Всеки от нас, без значение коя политическа партия представлява, има своята програма и своите приоритети. Г-н Цветанов има поле за изява. Сега вече е лидер на друга политическа партия. И най-добре е за качествата на всеки да говорят резултатите. На нас не ни се отрази неговото отсъствие. Поне това е видно от социологията в момента.
- От новите играчи - Мая Манолова и Слави Трифонов, кого ГЕРБ приема за конкуренция и в каква посока?
- Не мога да нарека Мая Манолова нов играч. Тя е твърде дълго в политиката. Помним я като лице на БСП, помним я и с призивите й "Шанс за Орешарски". Помним метаморфозите й в надпартиен кандидат за омбудсман. И после всички заявки за участие във властта. Мая Манолова има много тежка политическа автобиография зад себе си. И, надявам се, хората добре я познават, знаят нейните качества, нейните възможности. И не биха заложи на човек, който най-малкото променя политическата си идентичност. По отношение на г-н Трифонов - изненадана съм, че липсва каквато и да е комуникация с обществото по отношение на визия и приоритети. Дори липсва информация за кандидатите, освен едно представяне. Не знам да е участвал в някой от публичните диспути досега. Трудно ми е да е да се ориентирам в ситуацията. Надявам се, че хората ще изберат тези, които дават реалните решения. Да, чрез телевизията той присъстваше във всеки български дом, но шоупрограмата не означава, че си и добър управленец.
- Как си обяснявате тогава факта, че в момента много политолози и социолози виждат в следващия парламент взаимодействие под една или друга форма между ГЕРБ и партията на Слави Трифонов?
- Ние не сме давали никаква заявка за сътрудничество в бъдещ парламент.За нас е важно да има правителство, което има политическа идентичност и легитимност. Да е ясно кой носи отговорността. Защото по време на избори твърде много ангажименти към хората се поемат, а те са твърде много лъгани и заблуждавани през прехода. Затова на нас в този смисъл ни е много лесно. Повече от 10 години сме в управлението и каквото сме декларирали, сме го изпълнявали. Ще се радвам, ако нашата програма намира все повече съмишленици и в другите партии и съответно намира парламентарна подкрепа.
- Бизнесът поиска от партиите национални приоритети, които да не се променят независимо от конфигурацията  на властта. Готова ли е ГЕРБ да инициира разговори в тази посока?
- Разбира се. Приоритетите ни отново са повишаване на доходите на българите, а това става през възможностите за бизнеса - с ясни правила, с ясна концепция, с ясни възможности. Разбира се, ще продължим да работим за увеличаване на БВП, защото именно чрез бизнеса и работеща икономика можем да си позволим и редица социални плащания. През последната една година те са насочени към всички, които имат необходимост - и пенсионери вземат добавката от 50 лв. за справяне с коронакризата, и семействата с ученици също са подпомагани. От април започва подкрепата и на най-нуждаещите се пенсионери с хранителни продукти. Всички средства от министерствата на икономиката, на труда и социалната политика, на финансите са средства, акумулирани от бизнеса. А той иска да работи с ясни правила, при сигурност и финансова стабилност.
- Водите листата на ГЕРБ в Разград. Кои са основните проблеми на региона, за чието решаване ще работите?
- За последните 4 години, в които също бях народен представител от Разград, сериозен проблем беше инфраструктурата - и от републиканската пътна мрежа и от общинската. Огромна част от проектите, които се нуждаеха от подкрепа, са реализирани. Над 100 млн. лв. са инвестирани в пътна инфраструктура, над 20 млн. лв. - в общинска. Ремонтирани са улици във всяко от населените места, междублокови пространства, саниране са многоетажни жилищни сгради, детски площадки, създадени бяха зелени площи и т.н. За следващия мандат сме си поставили няколко приоритета. Те са за инвестиции във всяка сфера на обществения живот. По отношение здравето на хората и грижата за тях смятаме, че трябва да се отделят средства за ремонт на отделенията в многопрофилната болница в Разград, както и за обновлението на апаратурата. Наложително е да се изгради хоспис на територията на областната болница тъй като в област Разград такава услуга липсва. Огромен проблем е липсата и на денонощни аптеки, и на аптеки изобщо във всички населените места. Затова трябва да работим много усилено, така че хората да имат достъп до лекарства. Следващият ни ангажимент е по отношение на околната среда. В Разград има пречиствателна станция, която се нуждае от много сериозни инвестиции. Радвам се, че в следващия програмен период по отношение на европейските средства околната среда заема едно от първите места. Образованието и културата са акцент. В областта се ремонтираха всички детски градини и училища и то на стойност над 14 млн. лв. Инвестиции има в социалната инфраструктура - над 5 млн. лв. в здравната - над 3 млн. лв.Работата по пътната инфраструктура трябва да продължи. Има 8 отсечки от националната пътна инфраструктура, които трябва да бъдат изцяло или частично реновирани. По отношение на спортните съоръжения - във всяко училище ще бъде изграден или реновиран салон или спортни съоръжения. Предвиждаме със средства от министерството на спорта цялостен ремонт на пистата на колодрума в Разград. Ще продължим с ремонтните дейности на православните и мюсюлмански храмове. През изминалия мандат за църквата "Св. Борис Михаил Покръстител" бяха отпуснати целеви средства от правителството, за Магбул Ибрахим паша джамия, която е паметник на културата бяха дадени над 2,7 млн. лв. Надявам се в следващия мандат да направим и пълен ремонт на най-стария храм в Разград "Св. Николай Чудотворец".
- Кой от опонентите си в Разград приемате за основен и най-силен?
- Всички изминали избори категорично поставят в най-сериозната конкуренция срещу ГЕРБ Движението за права и свободи. Ние ще водим толерантна кампания, както винаги досега.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай