Неделя,

Социолог с два залога за изборите

От: Пламен Вълков -
225
Социолог с два залога за изборите
A
A
A

Има опит политиците да играят зад гърба на избирателите". Това мнение изказа пред БНР социологът доц. Мира Радева. Тя изрази учудване, че 40 дни преди изборите нищо не се случва:

"Липсва истински политически дебат и липсва професионализъм във воденето на кампании. ... Не трябва всичко да се случва в последната минута, защото тогава емоционалният заряд на последното чуто изречение, едва ли не, може да се окаже решаващ".

По думите на социолога избирателната активност е важна, защото при по-масово участие в изборите решаващо ще е мнението на т.нар. електорална периферия, която не принадлежи към една или друга партия:

"Те са много голяма група - между 25 и 35 процента от избирателите". 

Според доц. Радева социолозите се затрудняват дори да определят колко ще са партиите, представени в следващия парламент:

"Фундаменталният въпрос, а от него зависи много, е колко партии ще влязат в Народното събрание, а голям въпрос е и кои ще влязат".  

Тя определи два залога на изборите на 4 април - дали ГЕРБ ще успеят да удържат първото място и колко процента ще получи Слави Трифонов:

"В зависимост от това ще стане ясно ще имаме ли анти-ГЕРБ коалиция".


Всички новини от категория Парламентарни избори 2021.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com