МВнР отрече "странни разговори" с ЦИК

„Спазвали сме стриктно закона и всичките му срокове"

МВнР отрече "странни разговори" с ЦИК | StandartNews.com

„Искам категорично да се противопоставя на опитите МВнР да бъде въвличано в политическата кампания“, заяви на пресконференция във връзка с организацията на изборите в чужбина постоянният секретар Иван Кондов, който е и председател на работната група "Избори" в МВнР.

„Спазвали сме стриктно закона и всичките му срокове. Всички наши представители са деполитизирани, те не трябва да правят коментари на решенията на ЦИК“, посочи Кондов.

„Искаме да опровергаем разпространените фалшиви новини за странни разговори между МВнР и ЦИК в процеса на подготовка и организиране на изборите на 4 април“, каза главният секретар Калин Анастасов, който е заместник-председател на работната група "Избори"в МВнР.

Той припомни, че, спазвайки Изборния кодекс и ангажиментите по него, МВНР е създало работна група, която, в координация със задграничните ни представителства и на основа на подадените заявления на българските граждани зад граница, е успяла, въпреки трудностите заради пандемията, да осигури разкриването на рекорден брой секции за гласуване в чужбина - 465.

„Представителите на работната група участват само в официални разговори с ЦИК. В изпълнение на своите ангажименти по предложение на задграничните представителства и след анализ МВнР е предложило с писмо на ЦИК да вземе решение за броя на членовете на съставите на СИК зад граница. В допълнение към предложения, получени от нашите задгранични представителства и българските общности, ЦИК взе решение за увеличаване на броя на съставите на няколко секционни избирателни комисии“, подчерта Анастасов.

„Към днешна дата общата численост на съставите на СИК зад граница е 2507 души“, информира Анастасов.

 „Всички членове на СИК, по предложение на задграничните ни представителства, са в координация с българските общности зад граница“, посочи още Анастасов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай