Когато джипката на Борисов срещне автобуса на ДПС

Амбицията на ГЕРБ се спъна в цифрите на Движението

Когато джипката на Борисов срещне автобуса на ДПС | StandartNews.com
  • Амбицията на ГЕРБ се спъна в цифрите на Движението
  • На предизборната арена хлябът се раздава от премиера, зрелищата от малките партии на екрана

В предизборния Колизеум изборите заприличаха на бутафорни гладиаторски битки. Хлябът се раздава от премиера, а зрелището се осигурява от телевизионните дебати на малките партии.Стартът на предизборната надпревара започна аритметично, а не еуфорично. Докато данните за коронавируса показваха плавно покачване, изборната статистика отчете рязък скок на кандидатите с почти 30 процента спрямо 2017 г.

Историите за политическата миграция на мнозинството от близо 7200 мераклии за парламента се оказаха любимото онлайн четиво за електората. В условията на пандемия традиционните пищни партийни сбирки при откриване на кампаниите, пълни с надути балони, тържествени клетви и спонсорирани музиканти, бяха заменени от няколко невзрачни церемонии из страната. И водосвети, заради които църквата постави свещениците под изборна карантина. Площадите красяха само ефектните плакати на Марешки.

Джипката на Борисов неочаквано забуксува, след като срещна по пътищата традиционния предизборен автобус на ДПС. Корнелия Нинова заложи на съмненията в честността на изборите, Слави Трифонов се прицели в ЦИК заради „щедри премиерски предизборни пачки“, Румен Петков направи от доц. Мангъров новата телевизионна звезда. Сянката на Цветан Цветанов изплува в разкаляния терен около изказванията на двамата сенатори, които се възмутиха от корупцията в България. Макар че скандалът успя да се вмести в българската матрица "Всяко чудо за три дни", съмненията за външнополитическата подкрепа на кабинета се оказаха първото по-сериозно петно върху предварително подпечатаната от всички социолози победна бюлетина за ГЕРБ. 

На повърхността кампанията да тече вяло и безидейно, арената на битките вече е очертана.

Голямата е между ГЕРБ и ДПС.

Прогнозата на социолозите, че основните опоненти ще са партиите на Борисов и Нинова, но интересните ще са ДПС, засега се сбъдва само във втората част.Рестарт на държавността обяви ДПС. Това са най-важните избори от 1989 г. насам, защото ако тогава бе начертана посоката на страната, сега трябва да определим хоризонта й за развитие, каза Мустафа Карадайъ в Петко Каравелово, Омуртаг, Върбица, Самуил, Венец, Исперих.

По време на всички спирки на Централния предизборен лъч на движението лидерът Карадайъ припомняше, че още от 1991 г. ДПС задава посоката - НАТО и ЕС. Членството ни в тях се случва, когато Движението е на власт през 2004 г. и през 2007 г. Причината е в отправната гледна точка. Докато останалите партии живеят тук и сега,  ДПС гледа най-малко 10-15 години напред. И инвестира в младите си. Затова и изненада всички с три млади отбора в София. Особено в лидерския 25-и МИР, където изправи срещу Бойко Борисов, Корнелия Нинова и Христо Иванов 31-годишната възпитаничка от Сорбоната Райна Иванова и евродепутата Илхан Кючюк, зам.-председател на АЛДЕ. Те обявиха, че не искат да ги сочат с пръст като представители на най-бедната страна в Европа, а са готови да извадят България от аварийната лента. И да я превърнат в страна на възможностите.

С политическите си послания ДПС даде ясна заявка за участие в управлението. Но този път пусна и

тежката икономическа артилерия

Джипката не може да бъде символ на държавността, тя е символ на разрухата, каза Карадайъ. И започна да отговаря с числа. На полето на икономиката и необходимостта от развитие ДПС не говори със знаци, а с цифри от официалната статистика.

Дни преди ГЕРБ да обяви икономическата си програма, ДПС ги удари по гордостта на Борисов - високата скорост на икономиката. Новите приоритети на управляващите бяха представени от Владислав Горанов и Томислав Дончев, но не пред работодателите, а пред синдикатите. От срещата стана ясно,  че данъците няма да се пипат, а обещанията са в подкрепа не на бизнеса, а на работниците. Минималната заплата ще стане 500 евро, средната 1000 евро, пенсиите ще се актуализират всяка година. Моделът на социално осигуряване ще се променя, а БВП ще стигне 100 млрд. евро през 2025 г.

Точно тук амбицията на ГЕРБ се спъна в цифрите на ДПС, които показват как БВП за последните 10 години е нараснал по-малко, отколкото през 2001-2009, когато Движението за права и свободи е участвало в управлението. „БВП по време на нашето управление е увеличено с 160% от 28 на 73 млрд. лева. А при ГЕРБ ръстът е с 60% - от 73 на 117 млрд. лева“, обяви заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев. Той цитира и още няколко числа, които оборват радостта на управляващите, че сме сред европейските страни с най-добро съотношение между външен дълг и брутен вътрешен продукт.„Нетният държавен дълг по време на управлението на ДПС е намалял с почти 15 млрд. лева от 17.280 млрд. на 2.324 млрд. А при ГЕРБ се е увеличил от 2.324 до почти 22 млрд. лева", каза Цонев. И тегли чертата на равносметката: докато при ДПС държавата си връща дълговете, при ГЕРБ ги увеличава.Така стана ясно, че

ДПС не са съгласни с фундамента на икономическия модел на ГЕРБ

– ръст на икономиката, но и на задълженията. Което е знак, че коалиция между тях след изборите ще е изключително трудна.

Дали обаче това означава по-голяма близост на партията на Доган с икономическия модел на БСП? Последните изказвания на Нинова отхвърлят подобни изводи. Тя потвърди, че данъчната политика на социалистите остава изцяло под закрилата на бедните и пенсионерите. БСП продължава да настоява за прогресивна скала на подоходното облагане, която обаче не се приема дори от бизнеса. Четирите работодателски организации обявиха, че са склонни да приемат необлагаем минимум, но само на принципа: всички плащат, а след това държавата възстановява на най-бедните. Защото иначе ще се окаже, че и хората с над 10 бона заплата имат необлагаем минимум.БСП потвърди, че ще иска данъчна ваканция след изборите, като заговори вече и за пари на всяко домакинство като компенсация срещу кризата. Тази отворена от Нинова ножица между желанието й да увеличи разходите без обосновка за очаквани по-високи приходи за държавата, няма как да срещне одобрението на ДПС.

Докато големите партии представят икономическите си програми,

новите играчи на изборите се замерват с листи

намигат си за следизборни коалиции, но и слагат червени линии помежду си. Каквито и да са били досега отношенията Слави- Борисов, последната седмица показа нарастващ антагонизъм. Хората на Борисов предприеха словесен щурм срещу кандидатурите на Дългия. Медиите всеки ден изваждаха бунтове и отлив на структури от Враца до Плевен и Пловдив, акцентираха върху размазаното петно от лютеницата "Олинеза" върху предизборна риза на Слави. Но отговорът на сценаристите бе леден: "Всеки има право на избор. Това са предатели по желание". А ответният им удар бе по най-милото на ГЕРБ: обиколките в страната за представяне на свършената работа. "Тия хора от партията на Борисов какви са – министри или кандидат-депутати", каза Слави. И попита: ЦИК, спите ли?

Случайно или не, със засилването на атаката срещу Слави, ударите се ожесточиха и върху кандидатите на Мая Манолова с публикуването на снимки на един от мераклиите й за София с Борисов и с изненадващата поява в листите на Татяна Дончева, независимо от обещанията, че няма да го прави.Докато Слави избра тактиката да остави сценаристите си зад предизборната сцена по време на кампанията, хората на Мая са на първа линия във всички телевизионни дебати.

Но неочаквано, блясъка им отмъкна Мангъров, който се оказа с талант за One man show. Докторът

засенчи дори пърформансите на Демократична България

която на дебатите изглежда като участник по неволя, който притеснява дори най-верните си симпатизанти с противоречиви послания. Първо Атанас Атанасов обяви, че са центристка партия, после Велизар Шаламанов заухажва Цветанов. Накрая щурмовакът Христо Иванов взе да копира ДПС с посланията.

Така, телевизионните дебати минават по-скоро като дружеска седянка, в която всеки иска да изпъкне със собствен етюд. Но с неубедителните си изпълнения остават засега на заден план в националното класиране за Гласа на България.

Големите битки на арената в предизборния Колизеум тепърва предстоят. В древния Рим сраженията са били по сценарий, но у нас навалицата от сценаристи - задкулисни и професионални, вещае изненади. И те могат в последния момент да обърнат "императорския" палец на избирателя.      

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай