Илко Стоянов:Благоевград ще се управлява според желанията на хората

Вече живеем в ново време, управленците са работници, които служат на народа

Илко Стоянов:Благоевград ще се управлява според желанията на хората | StandartNews.com

 

  • Вече живеем в ново време, управленците са работници, които служат на народа
  • Няма да има масови уволнения, ще дам шанс на всички да докажат експертизата си
  • Вотът в Благоевград ми дава надеждата, че българите ще изберат промяната и на 11 юли
  • Очаквам честно, открито и диалогично управление
  • Децентрализацията е най-успешната форма на управление. Тя поставя нуждите на гражданите на вниманието на управляващите

Илко Стоянов има над 10-годишен опит в местното самоуправление. Два мандата общински съветник, като напуска общински съвет - Благоевград по собствено желание, след като органът не допуска провеждането на референдум или допитване по обществено значими въпроси за развитието на община Благоевград.През годините натрупва опит в кандидатстването и изпълнението на европейски проекти във всички сфери на обществения живот. Има натрупан опит в изготвянето и изпълнението на общински бюджети. Има над 25-годишен опит в различните сфери на правото, чрез работа в екип в адвокатското дружество, което управлява. Привърженик на тезата за децентрализация и много по-голяма независимост на местната власт от държавната, както и на тезата за постоянно участие на хората в управлението, чрез провеждане на допитвания до тях. На частичните избори в Благоевград миналата седмица беше избран за кмет на Благоевград.

  • Започвам с кръгла маса за честни критерии по класиране на децата в забавачките, казва кметът Илко Стоянов в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

- Г-н Стоянов, хората в Благоевград избраха промяната. Всички приемат вота в града като генерална репетиция за парламентарните избори на 11 юли. Каква е прогнозата Ви?

- Аз не мога да направя сериозна прогноза, защото ние никога не сме провеждали избори в сегашната обстановка. Имаме партии, които работят по стар модел, използващ дезинформация, репресивни методи и организиран вот. Имаме и партии, които залагат на нова, непозната за България, стратегия на градивност, позитивност и прозрачност. Тези партии, които се обособиха след протестите през миналото лято като партии на промяната, привличат точно тези смели и свободомислещи хора, които искат истинска промяна. Социолозите, които всъщност правят прогнози за изборните резултати, твърдят, че тези хора са предимно младите хора на България и от тях зависи резултатът на партиите на промяната. Аз мисля, че резултатите ще зависят от това колко от останалите хора, които са най-дълго време потърпевши от статуквото в страната, ще имат смелостта да се присъединят към младите. Аз съм щастлив, че моите съграждани в Благоевград направиха точно това миналата седмица - не само младите, а и голям брой от останалите граждани изразиха желание за нов, по-честен модел на управление, за нещо друго, различно от това, което е било през последните 30 години. Нито ги уплашиха заплахи, нито ги обезвериха неверни слухове. Нещо повече - възрастните ни съграждани показаха, че не се страхуват от машините и изразиха своята воля за промяна. И, въпреки че все още не съм встъпил в длъжност като първия кмет на промяната, вече виждам надеждата, спокойствието и щастието в очите на хората от своя избор да променят своя град. Ако изборите в Благоевград са малко социологическо проучване, то ми дава надежда да вярвам, че хората в цялата страна ще изберат промяната и на 11 юли!

- Казахте, че до последния момент сте получавал удари под кръста от страна на БСП. Какво бе най-тежко за Вас в отминалата кампания и какво в отношенията между партиите трябва да се промени?

- Единственото нещо, което ме тревожи е нечестността. Аз не бих имал проблем с чуждата победа или моя загуба, но ако те са честни. Това, което ме разочарова точно преди изборите беше безцеремонният натиск, който хората от "Има такъв народ" понесоха: безброй сигнали за купуване на гласове срещу моя екип, привиквания от органите на реда и заплахи - все нечестни действия и безпочвени обвинения. Това, което не предвидиха моите опоненти е, че вече живеем в ново време. В моя екип има много млади хора от страната и чужбина, които само се мотивираха да работят още повече за победата на честността над натиска. Именно това вдигна хората на Благоевград, които ни виждаха как работим всеки ден през офиса ни, който е напълно отворен и хората могат да видят точно какво се случва вътре през прозрачните стени на сградата. Именно неразбирането на партиите от статуквото, че живеем в друго време и електората става все по-млад и по-смел ни помогна да спечелим. Аз ги призовавам единствено да излязат да гласуват. Когато хората гласуват масово, страхът и купеният вот се губят в морето от честност. Това трябва да разберат старите партии - само с работа, откритост и честност ще привлекат истински гласоподаватели към себе си.

- Вече от позицията на кмет какви са очакванията Ви за съставяне на правителство и какъв тип управление е нужно на България днес?

- Аз се надявам партиите на промяната да имат мнозинство в следващия парламент, за да може "Има такъв народ" да осъществи своето желание да сформира кабинет. Това, разбира се, зависи от хората, които ще излязат да гласуват на 11 юли. Надявам се да надделеят гласовете на българите, които искат промяна и нещо ново, а не застой и работа по стария модел, който ни доведе до последни в повечето класации. Изключително важно е това да се случи, за да може България да покаже, че е достоен член на ЕС, както и да стане привлекателна за туристи и инвеститори. Това ще има и положително отражение върху регионите в страната. Управлението, което аз желая за страната ни е честно, открито и диалогично. Управленците трябва да разберат, че те са работници както всички останали и са там да служат на народа, а не да уреждат собственото си благосъстояние. Ще съм най-щастлив да видя компетентни хора, от които да не се срамуваме и които да спазват закона, работейки за хората.

- Необходима ли е промяна във финансирането на общините, за да се преодолее неравенството между регионите?

- Експертите в моя екип се водят по световната практика, която показва, че децентрализацията е най-успешната форма на управление, защото тя поставя нуждите на местните хора на вниманието на управляващите. Ние се намираме в уникална обстановка, след епидемията от коронавирус. На път сме да получим финансиране по Плана за възстановяване на ЕС, който служебното правителство подготвя. Щастлив съм, служебният заместник министър председател по управление на европейските средства дава индикации за правилното прилагане на този план, който цели и кохезия на регионите, а не концентриране на средства само с големия финансов център на България. По този начин и общини като Благоевград, чиито работещи са последни по заплащане и с най-нисък БВП, могат да получат финансиране за проекти, които да ги поставят отново на картата на България и да привлекат и допълнителни инвестиции от Европа и региона.

- С какво започва промяната в Благоевград, кои ще са първите Ви действия?

- Не очаквайте радикални действия от мен с масови уволнения и стари прийоми, които по принцип се прилагат, когато се смени властта. Аз вярвам в хората и първото нещо, което ще направя е да дам шанс на всички да докажат своята експертиза. Имаме екип от експерти, който е готов да поведе служителите в общината, за да започнем осезаема промяна в начина на работа и начина на общуване с обществеността. Този път Благоевград ще се управлява по желанието на гражданите - с диалог и честно. Едно от нещата, които сме готови да направим от ден първи е кръгла маса за изготвяне на прозрачни и честни критерии за класиране на децата в детските градини. След това започваме работа по останалите желания на хората, тъй като през кампанията чухме какви са наболелите проблеми.

- Бихте ли представил екипа си?

- Моят екип е експертен. Тези хора, доказали се в своите сфери в България и чужбина, по презумпция нямат нужда от представяне. Те не са политически назначения, които желаят гласност. Аз нямам никакво съмнение, че те ще се докажат със свършената от тях работа и ще станат познати в общината, заради диалогичността в техния подход. Аз също ще работя активно за повишаване прозрачността на нашата работа, така че съм сигурен, че в края на моя мандат след 2 години и половина те ще се по-познати от предишни политически назначения, които активно са търсили гласност.

- В началото на кампанията заявихте пред "Стандарт", че вече водите разговори с инвеститори, които имат интерес към развитието на Благоевград. В кои области са те?

- Моята програма е изключително амбициозна и поставя както краткосрочни, така и дългосрочни цели. Това, което хората трябва да разберат е, че има желание от страна на инвеститори във всички сфери и това в напълно нормално в страна с 0% данък върху капиталните приходи, само 5% данък върху дивидентите и само 10% корпоративен данък. Фактът, че досега градът, както и държавата, са на най-ниски нива не само в ЕС по чуждестранни инвестиции, а и измежду държави, които желаят да са членки на съюза, говори за системно несправяне с работата си на предишните управляващи. Всички други предпоставки за инвестиции и развитие на региона са на лице - другите, малко на брой, държави с подобни изгодни условия към бизнеса имат цъфтящи икономики, докато нашата е в застой, а града ни - в запад. Това, което аз обещавам е да позволя на инвеститори да работят както закона повелява, а не да им преча - напротив, да помогна. И се надявам хората на 11 юли да ни дадат шанс да направим същото в цяла България като гласуват за промяната.

- Програмата Ви предвижда не само работа така, че младите хора в Благоевград да не го напускат, но и да привлечете в града хора от други области. Кои са стъпките за това?

- Младите хора днес са свободомислещи и гледат на местата, в които ще живеят и работят прагматично и ги претеглят в зависимост от работна заплата, условия за живот, забавление, туризъм, потенциал за правене на семейство и много други. Както моята програма предвижда, с нашата IT, Start-Up (стартиращ бизнес) и Coworking (съвместна работа) зона, ние целим точно това - да привлечем онези компании с високо заплащане, към които се насочват нашите млади хора. Когато дойдат компаниите с високо заплащане и когато работим по развитието на Благоевград като туристическа, развлекателна и културна дестинация, само тогава можем да очакваме младите хора от региона да останат тук. Както всички забелязват, моята програма се фокусира не само върху запазването на младия потенциал на града, но и върху привличането на хора от други региони в Благоевград. В присъствието на два университета в града и стратегическото му разположение и свързаност до летища, както в България, така и в съседни страни, е престъпление да не направим всичко възможно да не задържим тези хора, които идват да се образоват тук и да не развием техния експертен потенциал. Целта е Благоевград да действа като притегателен център за професионалисти в сферата на новите технологии и работници в индустрията, както досега са били Пловдив и София именно за хората от нашия регион. Точно на това ще се стремим да поставим основите в следващите две години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай