ГЕРБ: Очакваме изборен саботаж!

И опити за конституционна криза

ГЕРБ: Очакваме изборен саботаж! | StandartNews.com

ГЕРБ алармира за опасност изборният процес да бъде затруднен, от партията видяха умисъл за дълбока конституционна криза.

Трябва да предупредим, да алармираме за казус, който е отвъд контрола на Народното събрание и на правителството, който неимоверно ще затрудни изборния процес.

Специално в частта за отчитане на резултатите, обяви на брифинг Томислав Дончев.

Протоколът в този вид е труден за работа в секционните и след това за обработка в районните избирателни комисии, 

Има опасения, че този протокол би довел до забавяне на изборните резултати, има много ненужни данни и цифри, които се изискват в него, обясни Евгения Алексиева. До затруднения можели да доведат и графите за преференции.

В този протокол от 20 страници трябва да се направят над 500 сумирания, как това ще бъде свършено в нормален срок, часове в СИК и след това те да предадат протоколите си в РИК и в "Информационно обслужване", ще има голямо забавяне, предупреди тя.

Ръководителят на работната група от ЦИК, която подготви книжата, Емил Войнов от квотата на БСП, той ли ще понесе отговорност за това, което може да се случи, попита Красимир Ципов.

Да попитаме има ли умисъл в тези негови действия, дали не е целенасочен удар срещу прозрачността на изборния процес, добави представителят на ГЕРБ.

Към момента имаме един изкуствено усложнен изборен процес и не мога да повярвам, че е случайно - това е нарочно, за да се забави обработването на резултатите и да се получи чудесна среда за политически спекулации и коментари, допълни го Томислав Дончев.

Първата цел, според Дончев, е персонална и политическа реабилитация на загубилите.

Второ, създаване на дълбока конституционна криза - това е голямата цел, подчерта той. Призовавам тези, които участват в изборния процес, всички българи към търпение, стоицизъм, да проведем честен изборен процес, въпреки усложнените правила.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай