Борислав Цеков: Може да има и конституционна криза

Това ще стане, ако парламентът не насрочи избори за президент

Борислав Цеков: Може да има и конституционна криза | StandartNews.com

Ако парламентът не насрочи дата за президентски избори, това би значело конституционна криза. Това заяви юристът-конституционалист Борислав Цеков в предаването "Офанзива" с Любо Огнянов про NOVA NEWS. Той бе член на правния съвет на президента Румен Радев.

Ако следващото Народно събрание не може да излъчи правителство, то се разпуска, президентът съставя служебен кабинет и насрочна следващите избори до 2 месеца. При максимално отлагане на срока на процедурите предвидени в изборния кодекс и конституцията е възможно да няма Народно събрание до 19 август, когато е последния срок в който НС трябва да насрочи изборите за президент. 

""Не е предвидена процедура, ако парламентът не насрочи дата за президентски избори. Не е възможно да се случи, защото независимо от пристрастията, може да се създаде конституционна криза", разкри Цеков.

"Ако имаме неуспешен проучвателен мандат, започва въртележка. Дава се възможност за политически консултации, възлага се мандат на втората по големина ПГ, има отново 7-дневен срок за изпълнение. При третата стъпка държавният глава възлага по своя преценка на някоя от другите ПГ. Това не го обвързва с тази партия", коментира още Цеков.

Той обясни, че за 20-25 дни се извървяват трите стъпки, за 10 дни пък става, ако е само 1 проучвателен мандат.

По думите му при 4-годишен изтичащ мандат, действащото правителство подава оставка при избиране на нов парламент. А вотът на недоверие ще бъде безпредметен когато парламентът е вече свикан и се върти рулетката.

"Търговията с гласуване би била отворена много повече при гласуване по пощата", смята той.

Според него в следващите 4 години не може да се избере и селски кмет-републиканец без одобрението на Тръмп.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай