Златно момиче вдъхнови Кюстендил за победи

Ние сме в дълг към града си, каза дарителят Борис Редански

Златно момиче вдъхнови Кюстендил за победи | StandartNews.com

Ние сме в дълг към града си, каза дарителят Борис Редански

България е в сърцето ми. Няма по-голяма гордост от това да си на почетната стълбица, да гледаш как трикольорът ни се издига пред очите на целия свят и да слушаш българския химн. С тези думите златното момиче Любомира Казанова връчи наградата в категория "Спорт" на клуба по художествена гимнастика „Велбъжд” по време на церемонията "10 причини да остана в моя Кюстендил", организирана от "Стандарт". Медалистката от ансамбъла ни, който спечели бронз на олимпиадата в Рио, бе специален гост в кампанията ни "Моят град. 10 причини за гордост", която обиколи над 35 града в страната и тази седмица стигна в Кюстендил. Изключително съм горда, че съм част от инициативата, каза Казанова. И вдъхнови младите гимнастички за нови победи. Кюстендил има големи традиции в художествената гимнастика като не една шампионка е започнала спортната си кариера от градския клуб.
Първата състезателка от Кюстендил, която участва на Световно първенство е Гюрка Ганчева - днес професор в НСА. Следват безброй успехи. През 1975 г. Красимира Василева и Мая Георгиева стават вицесветовни шампионки, а година по-късно и първите европейски шампионки. През 1983 г. Илиана Илиева и Цветомира Филипова стават световни шампионки в Страсбург. През 1985 г. Цветомира Филипова печели „Купата на Интервизия“ в Куба. Албена Димитрова е първата вицеевропейска шампионка за девойки в многобоя в Атина през 1985г. Веселка Янакиева става световна шампионка с ансамбъл в Сараево. През 2017 г. Биляна Везирска спечели бронзов медал на Европейско първенство за ансамбъл девойки. Ерика Зафирова пък извоюва на последното Световно първенство в Баку през септември бронзов медал в многобоя и сребърен медал на съчетание с топки с ансамбъла. Следвайте примера им, печелете медали за родния си град и се гордейте, че сте от Кюстендил, каза Казанова. Тя награди и Спортен клуб по батут „Евротрамп”, който всяка година има поне трима състезатели в Националния отбор по скокове на батут.
За Кюстендил гордост № 1 са здравословният начин на живот, спортът и зелената градска среда, каза главният редактор на "Стандарт" Славка Бозукова. Тя припомни как в кампанията "Чудесата на България" "Стандарт" помогна за популяризирането на крепостта "Пауталия" и превръщането й днес в атрактивна дестинация за културно-исторически туризъм. Бъдещето на града е в развитието на балнеология, СПА и здравен туризъм каза още г-жа Бозукова.
Доказателство, че Кюстендил в град на младите и на спорта бяха наградите за още пет клуба. Те бяха връчени от Димитър Димитров, член на Управителния съвет на Федерацията по самбо. Състезатели от спортен клуб по джудо и самбо „Велбъжд” участват на европейски и световни първенства, където се класират в първата детяска. Карате клуб "Дарис" кове републикански шампиони. Най-известната възпитаничка на клуба по борба пък е Станка Златева – петкратна световна шампионка и двукратна вицеолимпийска шампионка. Отличия имаше и за Карате клуб "Шурикен", дал на Кюстендил много национални състезатели и за Шотокан карате клуб „Шампион".
Кюстендил не ни дължи нищо, ние сме в дълг към Кюстендил, каза Борис Редански, управител на фирма „Ахелой ОПМ” ООД. Той получи наградата в категория "Дарител". Бизнесменът дарява на Община Кюстендил  високопроходим автомобил „Фиат Фулбек“ на стойност 53 000 лв., който с решение на Общинския съвет е даден за нуждите на Пожарната.
Още двама дарители на Кюстендил отличи кампанията "Моят град". Отличията връчи областният управител Виктор Янев. Едната награда бе за историка Румен Манов, чиято житейска мисия е да събира, издирва, купува, възстановява, реставрира и да дарява книжовни и културни ценности на музеи, библиотеки, църкви и архиви. Сред даренията му са ценни снимки, икони, произведения на изкуството, които сам издирва и събира в продължение на 30 години. Дарил е на регионалния музей в Кюстендил над 1000 експоната, на библиотеката – над 50 книги, подпомага и църквата Св. Богородица в града. През  2017 г. е  избpан за "Бyдител на годината".
Другата награда бе за Бойко Недялков, изпълнителен директор на „Торготерм” АД – Кюстендил, където работят над 280 души от града и околните села. Всяка година през месец май дружеството дарява книги на Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров”, както и на някое от училищата в града. Подпомага майските музикални дни, които се провеждат в художествената галерия, подкрепя фолклорни формации, млади актьори от Езиковата гимназия и международния детски музикален фестивал „Златни ябълки”.
Две строителни фирми, които носят развитие на Кюстендил, получиха наградите в категория "Икономика". Връчи им ги инж. Стоян Стоилов, областен председател на Камарата на строителите в България – област Кюстендил. В последните години „Рила ЕООД” е главен  изпълнител на десетки големи обществени обекти в Кюстендил, сред които и реставрацията на крепост „Хисарлъка”. "Булплан" пък се занимава високо строителство, транспортната и енергийната инфраструктура, ремонтирала е многопрофилната болница в града.
Отличията в категория "Образование" бяха за най-заслужилите учители на Кюстендил: Галина Александрова, преподавател по математика,
Биляна Йорданова, учител по информатика и информационни технологии в Продо-математическа гимназия „Проф. Емануил Иванов“,
Иво Пенев, преподавател по география и икономика в 1-во ОУ„ Св.Св Кирил и Методий”, Донка Стоянова, старши учител по география и икономика в Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“ и Лилия Александрова, старши учител по музика в 6-то ОУ “Св. Паисий Хилендарски“. Всеки тях е носител и на наградата „Неофит Рилски“ в конкурса „Учител на годината”на МОН.
В категория "Култура" призът заслужено бе за
Рангел Маджарски, ръководител на детско- юношески танцов ансамбъл "Кюстендилче", който в края на церемонията събра бурни овации с изпълнението си.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай