Жива мартеница от 600 ученици

Жива мартеница от 600 ученици  | StandartNews.com

Общината облича децата в бели и червени фланелки

По традиция видинчани посрещат 1 март с жива мартеница, съобщи Силвана Сюлейман, експерт по културата. От 10,30 часа на централния площад „Бдинци" по специален ред ще застанат 600 ученици от 10 градски училища. Те ще са облечени с червени и бели фланелки, подарък от общината. С телата си децата ще изобразят лице с широка усмивка. През предишни години са били подреждани за Пижо и Пенда, но на сегашния 1 март пролетният символ ще има нова форма.

По същото време на централния площад общинският фонд „Читалища" открива работилница за изработване на пролетния символ. На площада ще бъде подредена и изложба с мартеници, които участват в международна изложба в Скопие, Македония. Сред децата на площада ще бъде и кметът Огнян Ценков. Той ще раздаде грамоти на участниците. Специални поздравителни адреси ще получат читалищата в общината по повод деня на самодееца.

Видин се прочу с най-дългата мартеница в света. Тя бе изработена миналата година и имаше дължина 16 704 м. В общината вече притежават документ за мартеницата, призната за рекорд на Гинес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай