Зеленчукопроизводители дебнат за негодна стока по тържищата

Зеленчукопроизводители дебнат за негодна стока по тържищата | StandartNews.com

Мобилните групи проверяват бусове от Гърция за некачествен зарзават

Благоевград. Зеленчукопроизводители в Пиринския край организираха патрули по пазари и тържища, които следят за некачествен зарзават от чужбина. Те са категорични, че трябва да се сложи край на вкарването в страната ни на бракувана стока, която е опасна за здравето на потребителите. Тя се докарва най-вече от Гърция, където производителите бракуват огромни количества от стоката си. Но не я унищожават. А я прибират в хладилни камери.

„В Гърция отиват наши роми, които пълнят бусовете с продукция, която е на ръба да се развали. Вземат я почти на безценица, много често без никакви придружаващи документи. Затова наши патрули обикалят пазарите. При установяване на подобна стока подаваме сигнал в Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград", заяви председателят на Сдружение „Югозапад 2013" Георги Кафтанов. Доскоро мобилните групи от представители на земеделското министерство, на Агенция „Митници" и на НАП проверявали само бусовете над 3,5 тона. Братята роми веднага се преориентирали и започнали да пренасят зеленчуците и плодовете с МПС-та под 3,5 тона, за да не попаднат в капана на проверяващите.

„След празничните дни мобилните групи вече спират и малките микробуси. Но правят проверки предимно по борсите и тържищата. А трябва да са най-често на самата граница. Защото стоката се вкарва и се разтоварва в най-близкото до граничната бразда селище. После е трудно да хванеш нарушителите", каза още Кафтанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай