Заврени зетьове живеят в евросело

Заврени зетьове живеят в евросело | StandartNews.com

Благоевград.Симитлийското село Черниче е евросело на годината. Селището е №1 в класацията в страната по брой реализирани европроекти, усвоени средства, привлечени инвестиции и цялостната промяна в облика на населеното място. То надви в надпреварата други 17 претенденти с реализирани проекти за шест милиона и половина лева за реконструкция на ВиК мрежата и ремонт на улиците.

Призовата класация се организира от Министерство на земеделието и храните и Програмата за развитие на селските райони. Кметът на община Симитли Апостол Апостолов прие плакета „ЕВРОСЕЛО’2012! Сърцето на България!” на официална церемония в земеделското министерство.

„Черниче има едва 1000 жители, но е пример дори за големите общини как успешно могат да се усвоят 6 млн. лв. европейски средства”, каза зам.-министърът Светлана Боянова при връчването на наградата. Още милион и половина ще бъдат инвестирани в изграждане на пречиствателна станция и благоустрояването на парка в селото. То е прочуто в цялата страна, а и зад граница със своята уникална Винена партия. От 1 година свое сдружение в селището имат и заврените зетьове. „Имаме не само инвестиции, но и вино, и усмивки, и настроение, и култура. Това също е важно”, твърдят местните хора.

Този приз е оценка за работата на екипа на общинска администрация. Отличието ласкае, но и задължава. Не сме спирали да търсим възможности за инвестиции в общината, няма и да спрем. Европа дава достатъчно възможности и шанс за развитие на българските общини. Просто трябват идеи, инициативност и желание, а ние ги имаме”, заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай