Затворена църква пази мощи на трима светци

Затворена църква пази мощи на трима светци | StandartNews.com

Уникалната църква „Света Параскева – Петка" в Мелник е готова да посреща миряни, но все още е затворена. Причината е, че не е осветена от Неврокопския митрополит Серафим.

„Всички искаме това да стане час по-скоро, защото такъв храм няма никъде. Тук ще идват поклонници от цял свят, не бива такава света обител да стои затворена", категорични са местните хора.

В олтара се съхраняват частици от мощите на трима светци – на свети Пантелеймон, на света Параскева и на свети Климент Охридски. Църквата е вдигната след 12 години къртовски труд. Това се дължи на бизнесмена Живко Литов, който е основният ктитор.

„За всеки свещеник ще е чест и гордост да служи в такъв храм на православието. Дано по-скоро се направи освещаването и да отворим вратите за миряните", твърди отец Николай.

Наскоро приключи и изографисването на вътрешността на светата обител. Постройката е на площ от близо 85 квадратни метра. На камбанарията са монтирани 7 камбани, донесени от Русия. Те са произведени в град Каменск в Урал. Монтираните на храма камбани имат няколко вида мелодии на звънене, които могат да се пускат и чрез компютър. Новият дървен иконостас е направен от майстори, които са наследници на прочутата Дебърска художествена школа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай