Започна делото срещу кмета на Исперих

Бейсим Басри е обвинен в опит за убийство на длъжностно лице по време на бракониерски лов

Започна делото срещу кмета на Исперих | StandartNews.com

Разград. Делото срещу кмета на Исперих Бейсим Басри започна в разградския окръжен съд. 45-годишният градоначалник, избран с гласовете на ДПС, е изправен пред Темида да отговаря за опит за умишлено убийство на горски стражари по време на бракониерски лов.

Инцидентът, предизвикал обвинението, е станал на 23.02 тази година в охранявания правителствен резерват "Воден – Ири Хисар" край Исперих. Късно следобед бракониер, за когото прокуратурата твърди, че е кметът на града, е стрелял по трима горски стражари, скрили се в гората, за да го заловят по време на забранен от закона лов.

В първите дни на разследването, се считаше, че стрелбата е дело на шофьора на кмета Шенол Бакир, който бе арестуван. Противоречия в свидетелските показания обаче насочиха досъдебното дирене в друга посока и през април прокуратурата повдигна обвинение срещу градоначалника Басри.

21 свидетели и 6 вещи лица ще бъдат разпитани за лова и стрелбата край Исперих. Кметът Басри заяви, че не се признава за виновен и ще говори пред съда последен. Прокуратурата разполага с твърденията на ловния надзирател Пеньо Астарджиев, командирован във "Воден " от централното управление в Габрово, който е познал в лицето на стрелящия срещу него от упор мъж кмета на Исперих, когото вече бил залавял да бракониерства в резервата шест месеца по-рано. Освен свидетелския разказ, обвинителите имат доказателства от ДНК експертиза, според която косми намерени около мястото на инцидента, съвпадат с тези от косата на градоначалника.

Въпреки съдебния процес и обвинението по чл. 246 от НК, което предвижда за длъжностно лице наказание затвор между 10 и 20 години, кметът на Исперих продължава да е начело на общинската управа. През юни, по решение на прокуратурата той бе освободен от ареста, с обяснението, че престъплението за което е разследван не е свързано с работата му начело на местната власт в лудогорската община.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай